Начало Съвети Здрав дух Емоции 8 метода, които психолозите използват, за да се отърват от стреса

8 метода, които психолозите използват, за да се отърват от стреса

8 метода, които психолозите използват, за да се отърват от стреса - изображение

Психолозите са специалисти, които помагат за решаването на проблемите, преодоляването на страховете и изясняване на чувствата. Те правят това, за да насърчат нашето здраве и спокойствие. Преди всичко психолозите също са човешки същества и понякога им се налага да се справят със стреса. Поради тази причина ви представяме няколко метода, използвани от специалистите, за преодоляване на този проблем.

1. Запишете всичко, което ви идва на ум

Джон Дъфи, клиничен психолог и автор на книга за възпитанието на тийнейджърите, казва: "Водя си бележки, за да намаля стреса. Мисли, ситуации, човешки взаимоотношения, идеи за статии... Записвам и структурирам всичко, за което се сетя. Този творчески процес е много полезен, тъй като ни позволява да забравим за проблемите, да опресним съзнанието и да намалим напрежението. След това мога да гледам на нещата от друга гледна точка."

2. Бъдете претенциозни, когато купувате продукти за ястията, които искате да сготвите

Джефри Шумбер е психотерапевт, писател и учител. Той използва следните методи за справяне със стреса: "Когато се чувствам депресиран, обичам да ям. Но храната трябва да бъде здравословна или нещо, което никога преди не съм приготвял. Прекарвам дълго време в магазина, за да подбера най-добрите продукти. След това ги режа внимателно, приготвям дресинга и хапвам бавно. Често публикувам резултатите в социалните мрежи, за да зарадвам моите приятели!"

3. Стегнете всички мускули

Американският психотерапевт Кевин Чапман използва метода на прогресивната мускулна релаксация, разработен през 1920 година. Идеята с проста. След всяко силно напрежение, идва силна релаксация. Това означава, че трябва да стегнете мускулите за 10 секунди и да ги отпуснете в продължение на 20 секунди. Съществуват близо 200 упражнения за всички мускулни групи. Просто не забравяйте да обърнете внимание на всяка от тях.

4. Реагирайте правилно или изобщо не го правете

Психологът Сюзън Краус Уитбърн не се бори със стреса. Тя има специална мантра, която повтаря, когато попадне в неприятна ситуация. Сюзън казва: "Не мога да променя ситуацията, но мога да променя реакцията." Положителната реакция към негативна ситуация помага да избегнем стреса и дори да придобием известен опит, ако го третираме като предизвикателство. Също така получаваме възможност да се поучим от собствените грешки.

5. Спрете притока на мисли

Психологът Мартин Селигман препоръчва един лесен и популярен метод, който помага за прочистване на съзнанието. Плеснете с ръце и извикайте: "Спри! Помисли за това по-късно!" Също така може да поставите ластик на китката и да го дърпате или да притиснете кожата всеки път, когато помислите за нещо, което е безполезно в настоящия момент. Използвайте тези трикове, за да спрете притока на мисли и да отложите проблемите за известно време. След това се опитайте да насочите вниманието си към определени предмети и упражнения.

6. Отделете един час за хобитата и нещата, които харесвате

Психотерапевтът Ейми Прьовски препоръчва да разполагате с време, в което може да правите всичко, което искате. Четете, рисувайте, гответе, упражнявайте се... Без работа, без отговорности и без отрицателни мисли. Не трябва да има нищо, което може да ви разстрои.

7. Стимулирайте нервите

Тони Берхард предлага необичаен, но ефективен метод, базиран върху физиологията. Прекарайте показалец през устните. По този начин може да докоснете нервите, разположени по повърхността на кожата и да стимулирате парасимпатиковата система, за да насърчите релаксацията.

8. Използвайте различни класически методи

Разбира се, има класически начини за намаляване на стреса, които също работят толкова добре.

Например Дебора Сервани, клиничен психолог и автор на книгата "Живот с депресия", се опитва да даден на своето тяло това, от което има нужда. "Използвам всичко, което докосва моята душа. Например мога да стоя в колата, да слушам джаз по радиото, да рисувам с часове, да се отпусна във ваната или да се наслаждавам на вкусен и изискан чай."

Терапевтът Джойс Мартер използва метод, който е познат сред членовете на АА: за да прочистите съзнанието, трябва да направите нещо полезно. Например подредете работното място, измийте съдовете и така нататък. С помощта на този метод може да отклоните вниманието и да спрете мислите за неща, които провокират стрес.

Психологът Сюзън Нюман смята, че няма по-добър антидепресант от нашите приятели. А доктор Стефани Саркис се обръща към йогата, спорта или просто почива и спи.

  • Основна концепция

Основната концепция за намаляване на стреса се крие в дистанцирането от проблемите за известно време. И колкото по-добре успеете да направите това, толкова по-бързо може да се възстановите и да бъдете готови за нови предизвикателства.

Кой метод ви хареса най-много? Имате ли ваш собствен начин за справяне със стреса. Споделете с нас!

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: www.brightside.me
Снимка: www.stylecraze.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияСоциални грижиНовиниЛайфстайлЛюбопитноХранене при...БотаникаЛеченияАлт. медицинаСпортСнимкиТестове