Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване 9 неща, които не трябва да правите в самолет

9 неща, които не трябва да правите в самолет

9 неща, които не трябва да правите в самолет - изображение

Всеки полет може да бъде стресиращ. Това, което е нормално на земята, изглежда абсолютно различно и вероятно неудобно във въздуха. Ето какво не трябва да правите в самолета, за да може да се насладите на лесно и приятно пътуване.

1. Носене на контактни лещи.

 

Контактните лещи изсушават очите. В съчетание със сухия въздух в самолета, те могат да причинят неприятни последици. Ето защо е по-добре да носите очила или еднодневни лещи и да използвате капки за очи.

2. Отпушване на ушите.

Вашите уши се запушват при излитане и кацане заради разлика в налягането. Първият импулс на всеки човек е да се опита да ги отпуши с ръка. Този метод не работи, но вие може да сведете неприятното усещане до минимум по следните начини:

  • Направете всмукващи и преглъщащи движения. Възрастните хора могат да използват дъвка или бонбон, а децата да консумират вода на малки глътки.
  • Отваряйте и затваряйте уста за определен период от време. 
  • "Издухайте" ушите си: поемете дълбоко въздух, запушете носа с пръсти и издишайте, насочвайки въздушната струя към ушите. Този метод трябва да бъде използван внимателно, в случай че страдате от алергично подуване или хрема. Ако ушите ви все още са запушени, посетете лекар.

3. Взимане на полет със запушен нос.

Запушеният нос оказва голям натиск върху ушите и може да доведе до травма. Разбира се, никой не ви моли да останете у дома, защото сте настинали, но в такива случаи е препоръчително да имате вазоконстрикторни капки, които да използвате преди излитане и кацане. Въпреки това, синузитът и максилитът са прекалено сериозни заболявания за въздушни пътувания. Ако не може да отмените полета, непременно трябва да се консултирате с лекар.

4. Неподвижно седене.

По време на полет кръвообращението се забавя и неподвижното седене на едно място увеличава риска от тромбоза. Следвайте някои прости правила, за да избегнете това състояние:

  • Станете и се разходете из кабината.
  • Носете дрехи, които не ограничават вашите движения. 
  • Свалете обувките си по време на полет. 
  • Ако имате проблеми с кръвообращението, носете компресионни чорапи или чорапогащи. 
  • Правете упражнения от време на време. Достатъчно е само да се вдигнете на пръсти и да заемете изходна позиция.

5. Консумация на газирани напитки.

Промяната в налягането може да доведе до газообразуване. Газираните напитки стимулират процеса. Поради тази причина не трябва да консумирате храни и напитки, които повишават метеоризма (черен хляб, боб, ябълки и други).

6. Заемане на задните седалки при гадене.

Всеки знае правилото: ако ви се гади по време на полет, избягвайте задните седалки. Това правило важи и за самолетите. За да избегнете чувството на гадене, е по-добре да седнете в предната част на самолета или местата в близост до крилата. Препоръчително е да спазвате хранителен режим един ден преди полет: не яжте нищо пържено и мазно и не консумирайте алкохол.

7. Злоупотреба с алкохол.

Това правило съществува поради няколко причини. Първо, в самолета има сух въздух, който насърчава дехидратацията. Второ, алкохолът намалява насищането на кислород в кръвта, което води до апатия и сънливост. Съществува и общо мнение, че хората се напиват по-бързо по време на полет. Най-добре е да се откажете алкохолните напитки преди или по време на пътуване със самолет. Или поне да сведете тяхното потребление до минимум.

8. Докосване на заобикалящи предмети без причина.

Самолетът е "родно място" на много бактерии. Бивши пътници могат да оставят каквото и да е в облегалките на седалките и масичките. Хигиенизирането не се извършва след всеки полет, така че е възможно тези бактерии да мигрират към вашите ръце. Не докосвайте нищо прекалено често и носете мокри кърпички с вас.

9. Употреба на мобилни устройства.

Не се опитвайте да публикувате снимки, докато сте във въздуха. Това е прекалено опасно! Както знаете, излитането и кацането са най-трудните етапи по време на полет. Сигналът във вашето устройство може да причини смущения в радиокомуникацията и навигационната система и да възпрепятства предаването на информация от трафик контролера. Не забравяйте, че когато смартфонът е заключен и не го използвате, той все още търси мрежа и неговата честота може да се припокрие с тази на устройствата на самолета.

Няколко включени телефона няма да доведат до инцидент. Но ако всеки на борда активно използва своите устройства, намесата може да бъде забележима. В крайна сметка, отнема само няколко секунди да превключите телефона в режим на полет.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.mindfultravelbysara.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиРецептиЛюбопитноИсторияХранене при...Организации