Начало Съвети Здрав дух Общуване 9 правила за етикет, които всеки трябва да знае

9 правила за етикет, които всеки трябва да знае

9 правила за етикет, които всеки трябва да знае - изображение

Защо съвременният човек трябва да познава правилата за етикет? Имаме забързано ежедневие, храним се в движение, разкарваме се по пижами цял ден и пием чай или кафе от картонени чашки. Но понякога е хубаво да забавим темпото, да хапнем в луксозен ресторант и да направим добро впечатление. Учтивостта и добрият външен вид никога не излизат от мода. Представяме ви основните правила за етикет, които могат да ви помогнат да изглеждате стилни и очарователни.

1. Поздрав

Правилният поздрав е много важен. Той служи като основа за създаване на добро първо впечатление. Ето защо е хубаво да знаете следните правила:

 • Хванете и разклатете бързо ръката на човека, с когото се здрависвате, без да я държите прекалено дълго време или да я придърпвате към вас. Уважавайте личното пространство на вашия събеседник. Потупването на някого (дори да познавате добре лицето) се счита за проява на лош вкус.
 • Ако мъжът се здрависва с жена, той може да се наклони леко напред.

2. Комуникация

 • Точността е задължителна. Ако имате среща, трябва да отидете навреме или по-рано от предвиденото. В случай, че може да закъснеете, звънете на вашия придружител и се извинете.
 • Правете комплименти на хората по-често. По този начин вашият придружител може да остане доволен, а вие да демонстрирате вашата собствена наблюдателна сила - способността да забелязвате детайлите и да проявявате интерес към човека.

3. Мъже и жени

 • Правилата за учтивост гласят, че запознанствата трябва да се правят с помощта на посредник. Например, общ познат, който да бъде помолен да представи няколко души един на друг.
 • Мъжът никога не трябва да държи чантата на жената. Дори да иска да помогне. Той може да вземе женско палто, само за да го отнесе към гардеробната.

4. Дрехи
Правилните дрехи могат да повишат чувството на увереност и да помогнат за създаването на добро първо впечатление. Това не означава, че трябва да купувате скъпи текстилни изделия. Например, много е важно мъжът да разполага с перфектно чисти обувки и сако, което приляга на фигурата.

 • Не купувайте дрехи с неправилна дължина на раменете. Всички части на костюма трябва да бъдат в еднакъв стил и подходящ размер. Това е много важно.

 • Ръкавът на сакото трябва да покрива китката. Но не и долната част на палеца.

Според правилата за етикет, долното копче на сакото трябва да бъде откопчано. Много е важно да намерите текстилно изделие, което отговаря на вашия тип фигура.

 • Ако искате да я подчертаете, изберете елегантна връхна дреха със слим фит дизайн.
 • В случай, че искате да изглеждате впечатляващо, заложете на двуредно сако.

Също така е много важно да намерите стилни дамски дрехи. Препоръчително е жените да носят тъмни поли или панталони и светли сака, блузи или други връхни. Тази комбинация подчертава фигурата и изглежда семпла и елегантна.

 • Скромността важи още за носенето на бижута. Ако те са много и в различни стилове, това се счита за проява на лош вкус.

5. На масата

Ако сте поканени на вечеря и има хора, които не познавате, не говорете с тях, преди да се запознаете. Не е учтиво.

 • Обърнете внимание на вашите ръце. Не ги поставяйте върху масата. Най-добре да ги държите в скута. Поставянето на телефона върху масата означава, че не се интересувате от разговора.

6. Как да заемаме правилна стойка

Добрата стойка и позиция на краката, докато седите, са от решаващо значение. Искате да се настаните в ниско кресло? Тогава не поставяйте краката един върху друг. Доближете коленете и ги дръжте успоредно. Също така може да използвате следния кралски трик, наречен “Cambridge cross” - поставете единия крак зад другия и кръстосайте глезените. По този начин може да се чувствате като кралица.

7. В ресторанта
Ако поканите вашия придружител на ресторант, това означава, че трябва да платите цялата сметка. В случай, че отправите предложение, тогава може да дадете пари само за вашата поръчка.

Съществуват най-различни прибори за хранене. Не е нужно да знаете всеки от тях. Въпреки това, има някои основни неща, които трябва да запомните:

1 - Салфетка (поставя се в скута). 2 - Вилица за салата. 3 - Вилица. 4 - Чиния. 5 - Чиния за салата. 6 - Нож. 7 - Чаена лъжица. 8 - Супена лъжица. 9 - Чаша и чиния (десерт). 10 - Чаша за бяло вино. 11 - Чаша за червено вино. 12 - Чаша за вода. 13 - Десертна лъжица. 14 - Десертна вилица. 15 - Десертни ножове. 16 - Чиния за хляб.

Разгледайте горното изображение. Запомнете разположението на ножа и вилицата във всяка чиния. По този начин може да дадете знак на сервитьора и да приключите правилно вашето хранене.

8. Сипване и пиене

 • За жени - Много е важно да се уверите, че червилото не оставя следи по стъклената чаша. Подушете устните със салфетка, преди да отпиете.
 • Всеки човек на масата сипва напитка в своята чаша. Преди това мъжът трябва да предложи питие на жената.

 • Не сипвайте прекалено много. И не препълвайте чашата с вино, за да не разливате напитката върху дрехите си.

9. Най-важните правила за пиене на чай
Според правилата за етикет, за да се опознаят по-добре и да проведат приятен разговор, хората се канят един друг на чаша чай. Не трябва да отказвате предложението. Това се смята за проява на грубо отношение. Запомнете следните правила:

 • Разбъркайте чая внимателно, без да правите звуци с лъжицата.
 • Не оставяйте лъжицата в чашата. И не я опирайте на ръба на чинията. Поставете я отстрани на съда.
 • Дръжте чашата с една ръка, а чинията с друга. Всяко изключение от това правило изглежда нелепо. Особено, ако хванете чашата с две ръце и оставите чинията на масата.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: lifehack.org

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлНовиниЛюбопитноНормативни актовеПсихологияСоциални грижиФизиологияАнкетиКлинични пътекиАлт. медицинаЛечения