Начало Съвети Здрав дух Общуване 9 признака, че се намирате в токсична връзка

9 признака, че се намирате в токсична връзка

9 признака, че се намирате в токсична връзка - изображение

Обществото ни учи на емоционална зависимост към нашия партньор, докато, в действителност, стабилната връзка трябва да ни предлага пространство и взаимно уважение. Но любовта е сляпа и ние често пренебрегваме знаците, които превръщат една връзка във вредна. Представяме ви няколко предупредителни признака на токсични взаимоотношения. Ако се идентифицирате с повечето от тях, може би е време да преосмислите вашата връзка.

1. Вашият партньор не ви позволява да излизате с приятелите си.
Вие едва се виждате с вашите приятели и когато правите това, водите партньора си с вас. Ако това ви звучи познато, то вероятно е предупредителен знак. Вие трябва да разберете, че понякога една връзка се нуждае от пространство, за да прерасне в нещо повече. Необходимо е да си предоставите взаимно спокойствие, за да запазите вашата връзка. Прекарването на прекалено много време заедно е пристрастяване и е често срещано в тази фаза на любовта. Нo вие трябва да се опитате да не задушавате връзката си отначало, за да не се превърне тя в мъченичество.

2. Вашият партньор контролира финансите ви.
Доверието е от съществено значение, но вие винаги трябва да поставяте себе си на първо място. Какво става, ако връзката ви приключи и вашият партньор е управлявал финансовите ви средства? С какво бихте преживели? Икономическото насилие е форма на господство. Напълно нормално е за една двойка да споделя опит и средства. Решението е да комбинирате част от приходите си в обща сметка, но също така да имате свои отделни пари.

3. Вашият партньор преглежда телефона ви.
Следенето на телефонните разговори и електронната поща не е нормално. Това не е доказателство за любов: това е нахлуване в личното пространство и признак за нездрава връзка. Този вид поведение може да изолира партньорите един от друг и дори да доведе до домашно насилие. Трябва да се научите да си вярвате, защото доверието е това, върху което се градят здравите взаимоотношения.

4. Вашият партньор ви казва как да се обличате.
За да имате здрава и стабилна връзка, трябва да започнете да обичате и уважавате себе си. Вашият партньор не харесва начина, по който се обличате? Не му позволявайте да решава вместо вас. Вие се обличате заради себе си, не заради някой друг. Развитието на чувството за самоувереност може да бъде трудно, но то е от съществено значение за постигане на здрава връзка.

5. Вашият партньор се ядосват, когато се забавите да му отговорите.
Ако смятате, че това поведение не е вредно, ви предлагаме да си спомните, че една връзка трябва да даде мир на ума ви, а не негативни емоции. Ако треперите всеки път, когато видите пропуснато обаждане от вашия партньор, то тогава нещо не е наред.

6. Вашият партньор ревнува от най-добрия ви приятел.
Ревността е болестно състояние. Вярно е, че понякога ние се шегуваме с нея, но когато шегите станат сериозни, е по-добре да ги избягваме. Ако вашият партньор не ви вярва, никога няма да може да изградите стабилни взаимоотношения.

7. Страхувате се да кажете какво мислите.
Да обичаш означава да бъдеш щастлив, а не да се страхуваш. Вашият партньор трябва да бъде някой, на когото може да се доверите, а не някой, с когото да се притеснявате да говорите. Не се страхувайте да кажете това, което мислите и да изложите вашата различна гледна точка. В края на краищата различните становища носят богатство и разнообразие на връзката.

8. Вашият партньор ви обижда.
Има граници, които веднъж преминати, няма връщане назад. Затова е най-добре да не ги пресичате. Вашият партньор ви критикува многократно и ви обижда и това се е превърнало в често срещана практика? Не позволявайте да се случва отново. Ако започвате връзка, определете ваши собствени правила, като например да не обиждате партньора си никога. Ако той ви обиди, не се впускайте в тази игра. Вие сте по-добри.

9. Вашите приятели се опитват да ви предупредят.
Ако е така, по-добре ги послушайте. Понякога е трудно да погледнете обективно на ситуацията, но вашето семейство и приятели могат да имат по-ясна представа, защото наблюдават случващото се от различен ъгъл. Ако те забележат, че вие често сте тъжен, тих или разсеян, вероятно виждат проблем, който вие отказвате да приемете.

Тогава какво е здрава връзка?

Една здрава връзка се състои от много неща, включително безопасност, подкрепа и взаимно уважение. Трябва да знаете, че нездравословната ревност не е признак на любов. Научете се да уважавате и да обичате себе си и да осъзнавате какво заслужавате, тъй като връзките ви са отражение на вашата вътрешна любов.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.theodysseyonline.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиНовиниИстория