Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно 9 типа референтни болки, които могат да бъдат опасни, ако се игнорират

9 типа референтни болки, които могат да бъдат опасни, ако се игнорират

9 типа референтни болки, които могат да бъдат опасни, ако се игнорират - изображение

Референтната болка не е разположена на място, което се характеризира със здравословен проблем, но може да бъде причина за такъв. Нейното идентифициране е изключително трудно. Важно е да знаете някои от най-често срещаните примери за поява на подобен дискомфорт. Представяме ви 9 типа референтна болка и начините за идентифициране на възможни здравословни проблеми.

Таблица на референтната болка

Референтната болка може да се усети във всяка част от тялото, различна от нейния източник. Основният проблем се крие в това, че не разбираме за появата на потенциален здравословен проблем и често бъркаме състоянието с обикновена мускулна болка. Нека разгледаме всяка точка.

1. Сърце

Сърдечната болка може да бъде разположена в лявата част на гърдите, както се предполага. Въпреки това, понякога този проблем засяга вътрешната страна на лявата ръка или централната част на гърба.

2. Бял дроб и диафрагма

Ако имате постоянна болка в областта на врата и рамото, тогава е време да посетите лекар, за да прегледа вашите бели дробове и диафрагма. Този дискомфорт може да бъде породен от проблеми с дишането или диафрагмения нерв, който преминава от гръбначния стълб към диафрагмата през белите дробове.

3. Черен дроб и жлъчен мехур

Тази болка не е лесна за идентифициране, тъй като проблемите с черния дроб и жлъчния мехур могат да причинят дискомфорт в областта на врата или раменете. Хората са склонни да прехвърлят вината за това на прекомерното седене пред компютъра или липсата на упражнения. Вслушайте се във вашето тяло и ако болката не изчезне, посетете лекар. Винаги е по-добре да бъдете сигурни, отколкото да съжалявате по-късно.

4. Стомах и панкреас

Обикновено, тази болка е сравнително лесна за идентифициране, но близо 50% от хората с остър панкреатит изпитват дискомфорт в областта на гърба.

5. Тънко черво

Острата болка в коремната област близо до пъпа може да бъде причинена от проблеми с тънкото черво.

6. Апендикс и дебело черво

Проблемите с апендикса и дебелото черво са сравнително лесни за идентифициране, тъй като болката се намира в централната част на корема и странично от него. Апендицитът е животозастрашаващ проблем. Ако изпитвате дискомфорт в тази област, незабавно потърсете медицинска помощ.

7. Бъбреци

Идентифицирането на проблемите с бъбреците може да бъде малко трудно, защото болката обхваща цялата долна част на гърба, корема, бедрата и таза. Ако дискомфортът не изчезне, решението е просто: посетете лекар, за да ви прегледа.

8. Пикочен мехур

Болката, причинена от инфекция на пикочния мехур, често се намира в долната част на таза.

9. Яйчници

Това е приложимо само за жените по очевидни причини. Острата болка в долната част на корема може да бъде причина за поява на здравословен проблем, затова е най-добре да се консултирате с лекар.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: nextavenue.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиХранене при...СнимкиЛюбопитноНовиниБотаникаВидеоИсторияАлт. медицинаФизиологияСпортЛеченияКлинични пътекиСпециалисти