Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Какъв вид риба трябва да ядете: 8 съвета за избор на здравословен продукт

Какъв вид риба трябва да ядете: 8 съвета за избор на здравословен продукт

от 13 март 2018г., обновено на 16 юли 2020г.
Редактор: Маргарита Добрева
Какъв вид риба трябва да ядете: 8 съвета за избор на здравословен продукт - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Световната здравна организация насърчава хората да консумират повече риба, защото така се намалява рискът от развитие на ракови заболявания. Но трябва да знаете как да изберете здравословен и висококачествен продукт.

Има много митове и спекулации, когато става въпрос за закупуване на риба. Тези вярвания често възпрепятстват взимането на правилно решение. Представяме ви най-често срещаните въпроси и отговори, които могат да ви помогнат да изберете хубава и вкусна риба.

1. Охладени или замразени риби

Охладената риба (тази, която е поставена върху кубчета лед в магазина) е прясна риба, която се охлажда до определена температура, веднага след като е уловена. Трябва да знаете 3 неща за нея:

  • Почти винаги охладената риба идва от аквакултури. Това означава, че тя се отглежда по изкуствен път в рибни стопанства.
  • Времето за съхранение на продуктите е не повече от 12 дни.
  • Често замразената риба се размразява и продава като охладена.

Ето защо, преди да преминете към нейното закупуване, попитайте продавача къде е била уловена. Колкото по-далеч е мястото, толкова по-голяма е вероятността рибата да бъде замразена. Например голяма част от сьомгата се внася от Чили и, разбира се, тя трябва да бъде замразена, когато се транспортира към други страни. Затова ако ви се предлага свежа сьомга от Чили, това е измама.

Друг важен фактор, който трябва да имате предвид, е размерът на рибата. Тази, която се отглежда по изкуствен път, е пълна с хормони на растежа и антибиотици. Така че колкото е по-голяма, толкова по-голям е рискът. При възможност купувайте по-малко количество от този продукт.

2. Каква е разликата във вкуса и състава на пресните и замразените риби

Каква е разликата във вкуса и състава на пресните и замразените риби

Изследователска група от Норвегия провежда серия от експерименти и стига до извода, че замразената риба е също толкова богата на витамини и други хранителни вещества, колкото прясната. Замразеният хранителен продукт може да има по-различен вкус от свежия, но определено не съдържа никакви паразити, за разлика от пресния вариант. Разбира се, това важи само за риби, които са били замразявани и съхранявани по неправилен начин.

Ако рибата е странно оформена, това не означава, че качеството е лошо. Понякога тя замръзва, докато се намира на кораба. Това води до нейната деформация. Лош признак е, когато замразената риба се слепва за друга. Това може да означава, че тя е била размразявана и след това отново замразена. За да проверите колко е прясна, поставете горещ нож върху нея и я помиришете. Ако миризмата е неприятна, това означава, че е била замразена, след като вече качеството й се е влошило.

Между другото, ако искате да запазите витамините и хранителните вещества в рибата, трябва да я размразите, поставяйки я в хладилника и да я сготвите веднага след това.

3. Филе или цяла риба

Според данни, предоставени от "Oceana", близо 20% от всички риби в магазините са фалшиви. Филето е най-лесно за подправяне. Например морската треска често се продава под формата на риба тон, която е най-скъпата в света. Затова, ако може да избирате, заложете на цялата риба. Друг аргумент срещу закупуването на филе е химичната смес, която някои производители използват, за да се отърват от костите.

И все пак, ако искате да купите филе, изберете такова с кожа. Но преди да отидете в магазина, се уверете, че знаете как изглежда тя при различните видове риба. Например треската има сивозелен нюанс и тъмни ивици по тялото.

4. Колко скреж трябва да има върху рибата и какво означава това

Според закона количеството скреж не трябва да надвишава 5% от теглото на рибата. Но, за съжаление, информацията на опаковката невинаги е вярна. Ударете рибата с твърд предмет - ако забележите ледени пукнатини, вероятно има повече от 5% замразяване.

Начинът, по който изглежда ледът, може да разкрие много за качеството на рибата. Ако забележите пукнатини или бели петна, това означава, че продуктът е бил размразяван и замразяван няколко пъти. Ако ледът е жълт, тогава рибата не е прясна.

5. За какво трябва да следите върху етикета

 За какво трябва да следим върху етикета

От 2016 година в много страни по света има закон, който задължава производителите да предоставят данни за мястото на улов и преработка на рибата върху етикета. Тази информация е важна при закупуване на филе. Ако рибата е уловена на място, което се намира далеч от производителя, това означава, че е била замразена при транспортирането до фабриката, после размразена и превърната във филе и накрая - отново замразена. Качеството на този тип продукти не може да бъде добро.

Също така върху опаковката трябва да има информация за съдържанието. Изберете продукт, който няма нищо друго, освен риба и вода. Някои могат да съдържат полифосфат, който запазва водата в рибата, за да тежи повече продуктът.

6. Как да разпознаем полифосфата в рибата

Много хора изпадат в ситуация, в която купуват филе, размразяват го и получават двойно по-малко количество от него. Това изкуствено увеличаване на теглото не се дължи само на леда, но и на полифосфата, запазващ водата в мускулите на рибата. Ако етикетът не посочва, че продуктът съдържа това химично вещество, може да го разпознаете по блясъка на повърхността. Когато изпържите риба, която съдържа полифосфат, тя става пенеста и сива.

7. Кои вредни химикали могат да бъдат намерени в рибата

Рибите могат да съдържат и други химични вещества, освен полифосфат. Сомът, пангасиусът и тилапията, които се отглеждат в река Меконг (една от най-замърсените реки в света), често съдържат такива химикали. Тестове върху виетнамски риби показват, че в тях има високи нива на живак, амоняк и антибиотици. Освен тези химикали, се забелязва и наличие на биогенни амини (това са химични вещества, които се появяват при неправилно съхранение). Най-опасният сред тях е хистаминът.

8. Коя риба е по-добре да не купувате

Коя риба е по-добре да не купувате

Освен виетнамската риба има и други видове (отглеждани както в стопанства, така и в дивата природа), които изобщо не трябва да консумирате. Проблемът с дивите видове е високото наличие на живак. Между другото, рибата е най-често срещаната причина за отравяне с това вещество. Колкото по-възрастна и по-голяма е тя, толкова повече живак има в нея. Най-отровните видове са риба меч, акула, риба тон, кралска скумрия и атлантически големоглав.

Проблемите с рибните стопанства също могат да бъдат доста неприятни. При тях има ниско наличие на хранителни вещества, причинено от лошото хранене и околната среда. Освен това сьомгата, отглеждана в такива водоеми, съдържа по-малко мазнини, отколкото тази в дивата природа и при нея има голям шанс за наличие на хормон на растежа и антибиотици. Най-популярните видове риба, отглеждани във ферми, са сьомга, шаран, сом, морски вълк, ципура, пангасиус и тилапия.

Разбира се, може да попитате: "Какво да ям тогава?" Най-добрата риба, която може да изберете, е херинга, треска, хек, сайра или сардини. Ако търсите сьомга, огледайте се за сребриста сьомга. Видовете, споменати по-горе, не се отглеждат във ферми. При тях има минимална вероятност от замърсяване с живак.

Източник:

brightside.me, freepik.com

Още по темата:
  • Какво да правим, ако в гърлото на детето заседне рибена кост? Какво да правим, ако в гърлото на детето заседне рибена кост?
  • Избягвайте консумацията на тези 9 вида риби Избягвайте консумацията на тези 9 вида риби
  • Как да изпържим риба така, сякаш е без кости? Как да изпържим риба така, сякаш е без кости?
  • Избягвайте тези 5 вида риба Избягвайте тези 5 вида риба
3.0/5 2 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ОМЕГА 3 ФОРТЕКС капсули 1000 мг * 90 1 + 1 ФОРТЕКС
38.70лв. / 19.79 €

ОМЕГА 3 ФОРТЕКС капсули 1000 мг * 90 1 + 1 ФОРТЕКС

ХИП ПЮРЕ СПАГЕТИ С РИБА И ЗЕЛЕНЧУЦИ В ДОМАТЕН СОС 220 г
6.17лв. / 3.15 €

ХИП ПЮРЕ СПАГЕТИ С РИБА И ЗЕЛЕНЧУЦИ В ДОМАТЕН СОС 220 г

РИБЕН КОЛАГЕН 150 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
34.10лв. / 17.44 €

РИБЕН КОЛАГЕН 150 г ЯЖ ПОЛЕЗНО

ДЖЕЙМИСЪН ОМЕГА БИОКОМПЛЕКС 3 - 6 - 9 капсули 1200 мг * 80
64.70лв. / 33.08 €

ДЖЕЙМИСЪН ОМЕГА БИОКОМПЛЕКС 3 - 6 - 9 капсули 1200 мг * 80

РИБЕНО МАСЛО капсули * 90 GNC
39.00лв. / 19.94 €

РИБЕНО МАСЛО капсули * 90 GNC

НИРВАНА СПА МОРСКИ КОЛАГЕН, ОБОГАТЕН С МАГНЕЗИЙ И ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА сашета * 14
35.00лв. / 17.90 €

НИРВАНА СПА МОРСКИ КОЛАГЕН, ОБОГАТЕН С МАГНЕЗИЙ И ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА сашета * 14

Коментари към Какъв вид риба трябва да ядете: 8 съвета за избор на здравословен продукт

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Какъв вид риба трябва да ядете: 8 съвета за избор на здравословен продукт
    www.framar.bg 
    на 18 August 2025 в 22:20
    Коментирайте "Какъв вид риба трябва да ядете: 8 съвета за избор на здравословен продукт"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Околна среда и бит
  • Хранене и готвене
  • Гарум - римският сос, служещ за подправка и лекарство
  • Какво да правим, ако в гърлото на детето заседне рибена кост?
  • Опасна ли е комбинацията между риба и мляко – традиционни вярвания и научни факти
  • Как да приготвите перфектната риба на скара
  • Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)
  • Как да изпържим риба така, сякаш е без кости?
  • Хапвайте риба и забравете за екземите
  • Филе от риба в хрупкава панировка с бира
  • Риба в медена марината с чесън на фурна
  • Рибата, която пази сърцето, талията и държи рака далеч
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Все по-малко американци пият алкохол, все повече го смятат за вреденВсе по-малко американци пият алкохол, все повече го смятат за вреден

Все по-малко американци пият алкохол, все повече го смятат за вреден

от 18 авг 2025г.Прочети повече
При кръвно над 130 – лечение и спиране на алкохолаПри кръвно над 130 – лечение и спиране на алкохола

При кръвно над 130 – лечение и спиране на алкохола

от 18 авг 2025г.Прочети повече
Диета с ниско остатъчно съдържаниеДиета с ниско остатъчно съдържание

Диета с ниско остатъчно съдържание

от 18 авг 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 33 дни, 9 часа и 2 мин.

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 38 дни, 12 часа и 24 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се спасявате от летните жеги?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица) Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)

Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)

от 22 фев 2024г. Прочети повече
Опасна ли е комбинацията между риба и мляко – традиционни вярвания и научни факти Опасна ли е комбинацията между риба и мляко – традиционни вярвания и научни факти

Опасна ли е комбинацията между риба и мляко – традиционни вярвания и научни факти

от 03 окт 2023г. Прочети повече
Гренадир Гренадир

Гренадир

от 26 сеп 2016г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ДУРЕКС ОВЛАЖНЯВАЩ ГЕЛ REAL FEEL 50 мл

АНАНТРА ФИМЕЙЛ ЗА ЖЕНИ таблетки * 14

АРТРОАКТАЛ тинктура 100 мл

ДОКТОР УАКДЕС КАНЧНАР ГУГУЛ капсули * 60

ТЕНА ИЗМИВАЩА ПЯНА 3 в 1 БЕЗ ИЗПЛАКВАНЕ 400 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

САМ - Е НАТУРАЛ таблетки 400 мг * 20 ХЕРБАМЕДИКА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 авг 2025г. в 18:16:45

КОЛОН КЛИЙНЪР ПЛЮС 449 мг капсули * 60 БИОТИКА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 авг 2025г. в 18:16:02

САМ - Е НАТУРАЛ таблетки 400 мг * 20 ХЕРБАМЕДИКА

Коментар на: Ани от 18 авг 2025г. в 17:39:06

КОЛОН КЛИЙНЪР ПЛЮС 449 мг капсули * 60 БИОТИКА

Коментар на: Лия от 18 авг 2025г. в 17:27:12

СТАФИСАГРИА D6 пилули 10 гр.

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 авг 2025г. в 15:56:30
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival