Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Внесете пъстрота и витамини в менюто с 5 ядливи цветя

Внесете пъстрота и витамини в менюто с 5 ядливи цветя

Внесете пъстрота и витамини в менюто с 5 ядливи цветя - изображение

Ядливите цветя не само изглеждат красиво, но и добавят същински букет от полезни съставки на масата. Впечатлете гостите с ярка салата или уникално декориран сладкиш, богати на свежест и ценни микроелементи.

1. Роза
Ароматните листа на розовия цвят съдържат антиоксиданти и витамини А, Е, С и D. Изсушените пъпки могат да бъдат използвани за чай, подходящ при състояния на стрес, настинка или кашлица. Розите също така помагат при проблеми с храносмилането и подут стомах. Листата им са чудесна добавка за сладкиши, конфитюр и кремове.

Рози

2. Невен
Ярките цветове на невена са добре известна съставка при мазилата за кожа. Те се използват за третиране на възпаления, рани и екземи. С леко пикантен вкус, невенът е подходящ за декорация на солени ястия като паста и ориз.

Невен

3. Латинка
Тези красиви пеперудени цветя често се използват за украса на салати, ястия и сладки изделия. Освен ефектна външност, те притежават и богато съдържание на витамин С и серни съединения с антибактериални свойства. Ако искате да се изявите като майстор пекар, добавете латинки към декорацията на следващата ви торта.

Латинка
4. Виолетка
Красиви виолетки може да намерите пръснати в гурме салата, обвити в захар върху глазурата на десерт или дори плуващи в студени напитки и коктейли. Ароматните им листенца съдържат антиоксиданти и имат благотворно влияние върху симптомите на главоболие и респираторни възпаления.

Виолетка

5. Шафран (Шафранов минзухар)
Шафранът се използва за добавка към екзотични ястия като паелята, но освен това притежава впечатляващ състав. Този вид минзухар е зареден с минералите магнезий, желязо, манган и фосфор и витамини А, В2, В6, В9 и С. Шафранът се използва като антисептично средство и антидепресант.

Минзухар

За кулинарни цели не използвайте цветя, закупени от магазина или набрани от места, които може да са имали досег с химикали, замърсяващи агенти или пестициди.

По статията работи: Гергана Стоева
Източници: top10grocerysecrets.com / ilovenature.world /mariefranceasia.com
Снимки: theviewfromgreatisland.com / livestrong.com / kulinaria.bg / thriftyfun.com / pinterest.com / thebetterindia.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХранене при...ЛайфстайлРецептиНовиниСпортСнимкиЛеченияПсихологияЛюбопитноИнтервютаФизиологияАлт. медицинаСпециалистиТестовеДиетиИсторияСъставкиБотаникаНормативни актовеХрани и ястия