Експерт на Vogue разкрива важни правила за етикет, които могат да ви помогнат да избегнете неудобни ситуации
Татяна Полякова преглежда правилата за етикет преди повече от 20 години. Тя знае как да се държи на масата, какви теми да обсъжда с хората, които не познава, и какви да избягва. И въпреки че е истински експерт в тази област, Татяна смята, че някои правила могат да бъдат нарушени. Просто трябва да знаете кои да спазвате и кои - не.
Екипът на Bright Side решава да научи повече за добрите нрави, затова разглежда препоръките на Татяна Полякова и разглежда най-добрите от тях.
Как да се държите на масата в ресторанта
- Не слагайте лаптопа или мобилния телефон на масата.
- Не заемайте целия стол, а само 3/4 от него. И дръжте краката прибрани един към друг.
- Дамската чанта трябва да бъде поставена на облегалката или най-близкия стол. Никога не я оставяйте на пода. Първо, защото не е безопасно за вашите вещи и второ, защото сервитьорът може да се спъне в нея.
- Фрази като "Опитвам се да отслабна." и "Това безглутенов хляб ли е?" са забранени. Теми като здравето (заедно с политиката и религията) не трябва да бъдат дискутирани. Хората не биват да научават подробности за вашето храносмилане.
- По време на обяд салфетката трябва да се отваря само наполовина във вашия скут, а при по-важни събития - да покрива напълно коленете.
- По време на бизнес обяд може да започнете да говорите за работа едва когато направите поръчката.
- Ако забележите муха или буболечка в чинията, не викайте и не изпадайте в истерия. Просто тихо кажете на сервитьора за проблема. Това е деликатен въпрос, така че няма нужда да го правите публично достояние.
- Ако трябва да напуснете за момент, не споменавайте, че отивате до тоалетна, за да говорите по телефона или да си оправите прическата. Просто кажете "Извинете, скоро ще се върна." Това е вашият начин да информирате останалите, че няма да си тръгвате. Също така може да използвате салфетки, за да уточните тази подробност: текстилното изделие, поставено върху облегалката на стола, означава, че ще се върнете, а ако се намира на седалката - че си тръгвате.
- Много привлекателни жени казват, че няма нужда да се оставят бакшиши. Но това не е така. Бакшишите са абсолютна необходимост. Просто мислете за тях като за нещо, което трябва да се плати.
Как да сервирате масата
- Ресторантите трябва да имат сребърни прибори от един и същ комплект, но ако вечеряте у дома, може да използвате различни.
- Също така, въпрос на добри маниери е да поднесете хляба със специален нож за масло.
- Когато сервирате у дома, се опитайте да се уверите, че средата на чинията съответства със средата на ножа или вилицата. По този начин масата може да изглежда по-спретната.
- Според правилата за етикет столовете трябва да бъдат на 2 пръста разстояние от ръба на масата.
Как да се храните
- Когато вземете ножа или вилицата, не ги връщайте обратно на масата, а ги поставете в чинията.
- Не захапвайте хляба. Просто откъснете малко парче от него, което може да сдъвчете, и го намажете с масло.
- Крем супите трябва да се поставят в устата с ръба на лъжицата, а обикновените - да се приемат директно. И още нещо, загребването трябва да става в посока, противоположна на вашето лице.
Правила за разговор с хора, които не се познават добре
- "Моят съпруг е известен адвокат" е фраза, която няма никакъв смисъл, защото, ако е известен, хората ще знаят това или ще го разберат по време на разговора.
- "Нашето дете е шампион" е лично изявление. Никога не знаете през какво преминават хората около вас - може да има двойка, която наскоро е изгубила своето дете и подобно изявление да ги нарани.
- Ако някой ви направи комплимент за начина, по който изглеждате, не бързайте да се обяснявате, казвайки нещо от рода на "О, купих го на разпродажба!" или "Това яке е старо!". Просто благодарете на човека.
Как да пиете алкохол
- Помнете, че хората могат да забравят вашето име, но не и вашият избор на напитка.
- Разгледайте менюто с алкохола: помислете за храните и напитките, които могат да се комбинират и за тези, които не могат.
- Опитайте различни напитки. Изградете собствено мнение и разберете кои харесвате и кои - не. В някои градове и ресторанти една и съща напитка може да се приготви по различен начин и да предостави напълно различни чувства.
- Ако поканите много хора на вечеря, има голям шанс да не приключите навреме с готвенето. Поради тази причина, предложете на гостите напитки, които редовно консумират.
- Познаването на вината и наименованията на различните видове чаши е важно. Това е начин да се представите. Вашите дрехи и обувки не предизвикват толкова интерес в останалите, колкото изборът на интересна тема за разговор.
- Дръжте чашата за шампанско за столчето, допирайки кутрето към дъното на стъкленото изделие.
- Жена може да отвори бутилка с шампанско сама, ако е домакиня на дома. Тя трябва да бъде в състояние да го направи.
- Винаги оставяйте близо 10% от напитката на дъното на чашата. По този начин може да покажете на всички, че нямате зависимост и се наслаждавате на вкуса на напитката.
- Гледайте останалите хора в очите, когато пиете. Това е жест на добро възпитание.
- Консумацията на алкохол преди същинската вечеря е признак на уважение. Затова не трябва да отказвате на домакина.
- Качеството на ресторанта може да бъде определено чрез неговото меню с алкохолни напитки. Собствениците на заведения, които ценят своите готвачи, няма да изберат вина, закупени от магазина, а ще заложат на такива, подчертаващи вкуса на храната.
Източник:
brightside.me, fortinitours.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Здрав дух
- Общуване
- Поведение
- Арт терапия или как изкуството лекува
- 10 признака, че човекът до вас е инфантилен и как да се справите с това
- Основни, неофициални и официални правила за сервиране на маса
- Защо котките правят това?! Някои странни поведения на котката обяснени - част 2
- Как да излъчваме повече харизма в 9 стъпки
- 5 начина да спрете да бъдете доброто момиче и да започнете да бъдете силни
- Гледането на порно от момчета ги кара после да доминират над жените
- Какво е ментална ригидност
- Когнитивно-поведенческа терапия
Коментари към Експерт на Vogue разкрива важни правила за етикет, които могат да ви помогнат да избегнете неудобни ситуации
Неминуемо познаването на етикета е голям плюс за всеки от нас. Неприятно е да видиш в един добър ресторант хора, които не знаят как да се държат - арогантни, груби, шумни, а всяка уважаваща себе си жена би трябвало да знае и доста голяма част (ако не всичко) от правилата при посрещане на гости. Жалко е, че не се замисляме много за тези уж малки и незначителни неща.