Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Запазете плодовете и зеленчуците свежи за по-дълго време с тези 18 гениални трика

Запазете плодовете и зеленчуците свежи за по-дълго време с тези 18 гениални трика

Запазете плодовете и зеленчуците свежи за по-дълго време с тези 18 гениални трика - изображение

Това са едни от най-добрите трикове, които може да използвате, за да запазите плодовете и зеленчуците в прясно състояние за по-дълго време.

1. Не ги мийте, преди да ги приберете.


Може и да звучи странно, но е по-добре да не миете плодовете и зеленчуците, преди да ги оставите в шкафа или хладилника за съхранение. Ако забележите замърсяване по тях, просто го отстранете с помощта на суха кърпа. Измиването може да премахне естествената защита на продукта срещу плесенясване и гниене.

2. Плодовете и зеленчуците предпочитат суха среда.


Влагата само насърчава появата на мухъл. Един добър трик, с който да противодействате на това, е да покриете дъното на съда с хартиена кърпа и да поставите плодовете и зеленчуците върху нея. По този начин може да абсорбирате излишната влага от тях и да предотвратите гниенето.

3. Как да съхраняваме авокадото правилно?


Неузрялото авокадо трябва да бъде поставете в плътна хартиена торбичка или увито във вестник и да се държи на стайна температура, докато не узрее. След това го поставете в найлонова торбичка и го съхранявайте в хладилник.

4. Не оставяйте някои видове плодове и зеленчуци в хладилника.


Чушките, доматите и краставиците трябва да се съхраняват на стайна температура. Чушките губят своята гъвкава консистенция, ако се държат в хладилник, докато краставиците и доматите стават по-слузести. Плодовете и зеленчуците не трябва да се съхраняват в хладилник докато узреят. В противен случай ще изгният много по-бързо.

5. Увийте стъблата на бананите.


Ако бананите се съхраняват в хладилник, те бързо ще почернеят и ще загубят вкуса си. Най-добре е да ги държите на стайна температура, но преди това увийте стъблата им с найлоново фолио.

6. Съхранявайте нарязаните и обелени зеленчуци във вода.


Всъщност може да съхранявате прясно нарязаните зеленчуци, като моркови и целина, в хладилник за по-дълго време. За да направите това, трябва да ги потопите в съд с вода.

7. Съхранявайте плодовете и зеленчуците в по-топлите части на хладилника.


Колкото по-ниска е температурата, толкова по-трудно е да запазите аромата и свежестта на плодовете и зеленчуците. Ако искате да запазите техния вкус за дълго време, е необходимо да ги съхранявате в тази част на хладилника, където температурата е малко по-висока.

8. Определени плодове и зеленчуци, които не трябва да съхранявате заедно.


Определени видове плодове започват да произвеждат активно етилен, след като узреят. Такива са банани, кайсии, пъпеши, круши, сливи, манго и домати. Други видове плодове и зеленчуци са чувствителни към етилен, включително ябълки, патладжани, дини, картофи, тикви, моркови и броколи. Ако са разположени в близост до първата категория, те започват да гният с бързи темпове. Така че, най-добре е да съхранявате тези две групи отделно една от друга.

9. Лук и картофи на отделни места.


Ако съхранявате лук и картофи на едно място, първите ще започнат да прокарват издънки и ще станат негодни за консумация.

10. Картофите се развалят, ако се съхраняват на слънчево място.


Никога не съхранявайте картофите на място с пряка слънчева светлина. Те не само могат да загният, но и да станат опасни. Най-добре е да ги съхранявате на сухо и тъмно място или в дървени и пластмасови кошници и кутии.

11. Чесънът и лукът обичат тъмнината.


Тъмнината е най-добрият приятел на чесъна и лука. Ако не разполагате с голямо и неосветено място, може да изсипете зеленчуците в хартиен плик с няколко пробити дупки за вентилация. По този начин може да ги съхранявате почти навсякъде, тъй като отговарят на нуждата от тъмнина.

12. Съхранявайте картофите заедно с няколко ябълки.


Ако оставите 1-2 ябълки в картофите, те ще останат свежи за по-дълго време.

13. Аспержите трябва да се съхраняват като букет цветя.


Аспержите трябва да се държат в чаша с вода, точно както букет цветя. По този начин те ще останат свежи за по-дълго време.

14. Броколите и карфиолът обичат влагата.


Най-добре е да съхранявате броколите като потопите стъблата им в прясна вода и покриете горната им част с мокра кърпа. Водата трябва да се сменя редовно и кърпата да се напоява често. Карфиолът също трябва да се съхранява увит в мокра кърпа или пластмасова кутия за храна с няколко дупки в нея за вентилация.

15. Зеленчуците, съхранявани на стайна температура, изискват въздушен поток.


Зеленчуците не трябва да се държат скрити в шкаф. Те се развалят по-бързо от нормалното при такива условия. Вместо това е най-добре да ги съхранявате в дървени или пластмасови кутии с добра вентилация или навсякъде, където те могат да се възползват от притока на въздух.

16. Увийте целината в алуминиево фолио.


Целината може да запази свежестта си за по-дълго време, ако я увиете в алуминиево фолио и я поставите в хладилник. Тя ще загуби своя вкус и консистенция, ако се съхранява в пластмасов съд.

17. Доматите трябва да се съхраняват с дръжката нагоре.


Районът около стъблото е най-деликатната част от доматите. Това е мястото, където те започват да се разпадат. Така че, съхранявайте ги с дръжката нагоре, за да ги държите свежи за по-дълго време.

18. Гроздето ще остане свежо, ако се съхранява в полиетиленови торбички.


Гроздето няма да се развали бързо и също така ще остане сочно и свежо, ако го поставите в полиетиленова торбичка или пластмасова кутия за храна и го съхранявате в хладилник.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.natureworldnews.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиРецептиЛюбопитноИсторияНормативни актове