Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Запазете плодовете и зеленчуците свежи за по-дълго време с тези 18 гениални трика

Запазете плодовете и зеленчуците свежи за по-дълго време с тези 18 гениални трика

от 23 яну 2017г.
Запазете плодовете и зеленчуците свежи за по-дълго време с тези 18 гениални трика - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Това са едни от най-добрите трикове, които може да използвате, за да запазите плодовете и зеленчуците в прясно състояние за по-дълго време.

1. Не ги мийте, преди да ги приберете.


Може и да звучи странно, но е по-добре да не миете плодовете и зеленчуците, преди да ги оставите в шкафа или хладилника за съхранение. Ако забележите замърсяване по тях, просто го отстранете с помощта на суха кърпа. Измиването може да премахне естествената защита на продукта срещу плесенясване и гниене.

2. Плодовете и зеленчуците предпочитат суха среда.


Влагата само насърчава появата на мухъл. Един добър трик, с който да противодействате на това, е да покриете дъното на съда с хартиена кърпа и да поставите плодовете и зеленчуците върху нея. По този начин може да абсорбирате излишната влага от тях и да предотвратите гниенето.

3. Как да съхраняваме авокадото правилно?


Неузрялото авокадо трябва да бъде поставете в плътна хартиена торбичка или увито във вестник и да се държи на стайна температура, докато не узрее. След това го поставете в найлонова торбичка и го съхранявайте в хладилник.

4. Не оставяйте някои видове плодове и зеленчуци в хладилника.


Чушките, доматите и краставиците трябва да се съхраняват на стайна температура. Чушките губят своята гъвкава консистенция, ако се държат в хладилник, докато краставиците и доматите стават по-слузести. Плодовете и зеленчуците не трябва да се съхраняват в хладилник докато узреят. В противен случай ще изгният много по-бързо.

5. Увийте стъблата на бананите.


Ако бананите се съхраняват в хладилник, те бързо ще почернеят и ще загубят вкуса си. Най-добре е да ги държите на стайна температура, но преди това увийте стъблата им с найлоново фолио.

6. Съхранявайте нарязаните и обелени зеленчуци във вода.


Всъщност може да съхранявате прясно нарязаните зеленчуци, като моркови и целина, в хладилник за по-дълго време. За да направите това, трябва да ги потопите в съд с вода.

7. Съхранявайте плодовете и зеленчуците в по-топлите части на хладилника.


Колкото по-ниска е температурата, толкова по-трудно е да запазите аромата и свежестта на плодовете и зеленчуците. Ако искате да запазите техния вкус за дълго време, е необходимо да ги съхранявате в тази част на хладилника, където температурата е малко по-висока.

8. Определени плодове и зеленчуци, които не трябва да съхранявате заедно.


Определени видове плодове започват да произвеждат активно етилен, след като узреят. Такива са банани, кайсии, пъпеши, круши, сливи, манго и домати. Други видове плодове и зеленчуци са чувствителни към етилен, включително ябълки, патладжани, дини, картофи, тикви, моркови и броколи. Ако са разположени в близост до първата категория, те започват да гният с бързи темпове. Така че, най-добре е да съхранявате тези две групи отделно една от друга.

9. Лук и картофи на отделни места.


Ако съхранявате лук и картофи на едно място, първите ще започнат да прокарват издънки и ще станат негодни за консумация.

10. Картофите се развалят, ако се съхраняват на слънчево място.


Никога не съхранявайте картофите на място с пряка слънчева светлина. Те не само могат да загният, но и да станат опасни. Най-добре е да ги съхранявате на сухо и тъмно място или в дървени и пластмасови кошници и кутии.

11. Чесънът и лукът обичат тъмнината.


Тъмнината е най-добрият приятел на чесъна и лука. Ако не разполагате с голямо и неосветено място, може да изсипете зеленчуците в хартиен плик с няколко пробити дупки за вентилация. По този начин може да ги съхранявате почти навсякъде, тъй като отговарят на нуждата от тъмнина.

12. Съхранявайте картофите заедно с няколко ябълки.


Ако оставите 1-2 ябълки в картофите, те ще останат свежи за по-дълго време.

13. Аспержите трябва да се съхраняват като букет цветя.


Аспержите трябва да се държат в чаша с вода, точно както букет цветя. По този начин те ще останат свежи за по-дълго време.

14. Броколите и карфиолът обичат влагата.


Най-добре е да съхранявате броколите като потопите стъблата им в прясна вода и покриете горната им част с мокра кърпа. Водата трябва да се сменя редовно и кърпата да се напоява често. Карфиолът също трябва да се съхранява увит в мокра кърпа или пластмасова кутия за храна с няколко дупки в нея за вентилация.

15. Зеленчуците, съхранявани на стайна температура, изискват въздушен поток.


Зеленчуците не трябва да се държат скрити в шкаф. Те се развалят по-бързо от нормалното при такива условия. Вместо това е най-добре да ги съхранявате в дървени или пластмасови кутии с добра вентилация или навсякъде, където те могат да се възползват от притока на въздух.

16. Увийте целината в алуминиево фолио.


Целината може да запази свежестта си за по-дълго време, ако я увиете в алуминиево фолио и я поставите в хладилник. Тя ще загуби своя вкус и консистенция, ако се съхранява в пластмасов съд.

17. Доматите трябва да се съхраняват с дръжката нагоре.


Районът около стъблото е най-деликатната част от доматите. Това е мястото, където те започват да се разпадат. Така че, съхранявайте ги с дръжката нагоре, за да ги държите свежи за по-дълго време.

18. Гроздето ще остане свежо, ако се съхранява в полиетиленови торбички.


Гроздето няма да се развали бързо и също така ще остане сочно и свежо, ако го поставите в полиетиленова торбичка или пластмасова кутия за храна и го съхранявате в хладилник.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.natureworldnews.com

Още по темата:
  • Какво се случва с тялото, когато спрете да ядете плодове и зеленчуци Какво се случва с тялото, когато спрете да ядете плодове и зеленчуци
  • Намалете солта и захарта, за да се засилят възприятията ви за останалите вкусове Намалете солта и захарта, за да се засилят възприятията ви за останалите вкусове
  • Здравословното хранене облекчава предменструалния синдром Здравословното хранене облекчава предменструалния синдром
  • Как да отглеждаме зеленчуци без химикали? Как да отглеждаме зеленчуци без химикали?
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

АЛКА ГРИЙНС саше * 10
37.70лв. / 19.28 €

АЛКА ГРИЙНС саше * 10

ОЗОНАТОР ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ TQ-D34
850.00лв. / 434.60 €

ОЗОНАТОР ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ TQ-D34

Безплатна доставка за България!
МАКСИМУМ ГРИЙНС КЪМПЛИЙТ таблетки * 90 GNC
83.13лв. / 42.50 €

МАКСИМУМ ГРИЙНС КЪМПЛИЙТ таблетки * 90 GNC

ЕКО БАЛАНС ВИТАМИНИ 39 ПЛОДОВЕ / ЗЕЛЕНЧУЦИ таблетки * 60
19.00лв. / 9.71 €

ЕКО БАЛАНС ВИТАМИНИ 39 ПЛОДОВЕ / ЗЕЛЕНЧУЦИ таблетки * 60

МИКО ВЕДЖИ прах 400 гр. DXN
275.30лв. / 140.76 €

МИКО ВЕДЖИ прах 400 гр. DXN

Безплатна доставка за България!
БОРОВ ПРАШЕЦ С ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ саше * 12 GUOZHEN
82.00лв. / 41.93 €

БОРОВ ПРАШЕЦ С ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ саше * 12 GUOZHEN

Коментари към Запазете плодовете и зеленчуците свежи за по-дълго време с тези 18 гениални трика

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Запазете плодовете и зеленчуците свежи за по-дълго време с тези 18 гениални трика
    www.framar.bg 
    на 17 November 2025 в 15:59
    Коментирайте "Запазете плодовете и зеленчуците свежи за по-дълго време с тези 18 гениални трика"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Околна среда и бит
  • Хранене и готвене
  • Как цели плодове се побират в бутилка?
  • Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
  • Как да изберем най-подходящата райска ябълка?
  • Фейхоа
  • Как и колко да варим различните зеленчуци
  • Как да намалим консумацията на пестициди, съдържащи се в плодовете и зеленчуците?
  • Млечно смути със замразени плодове
  • Как да извлечем максимума от витамините в лимона?
  • Крем-десерт от извара със сметана и плодове
  • 20 от най-редките и екзотични плодове, за които дори не сте чували - част 1
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Прилагат рапамицин за лечение на безплодие, свързано с възрасттаПрилагат рапамицин за лечение на безплодие, свързано с възрастта

Прилагат рапамицин за лечение на безплодие, свързано с възрастта

от 17 ное 2025г.Прочети повече
Molecule – хапчето за отслабване, което застрашава здравето на младитеMolecule – хапчето за отслабване, което застрашава здравето на младите

Molecule – хапчето за отслабване, което застрашава здравето на младите

от 17 ное 2025г.Прочети повече
„Отвъд здравеопазването: В ерата на модерната фармацевтична грижа и дистрибуция“ - 2025 година - национална конференция„Отвъд здравеопазването: В ерата на модерната фармацевтична грижа и дистрибуция“ - 2025 година - национална конференция

„Отвъд здравеопазването: В ерата на модерната фармацевтична грижа и дистрибуция“ - 2025 година - национална конференция

от 17 ное 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 17 дни, 4 часа и 56 мин.

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 27 дни, 1 час и 9 мин.
Всички

АНКЕТА

Засегнати ли сте от заболяването диабет?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЛАКТОФЛОР УРОБИОТИК МАКС саше * 14

НУРОФЕН ЕКСПРЕС ФОРТЕ КОМПАКТ капсули 400 мг * 10

Б.ФРЕШ МИСТ ЗА КОСА И ТЯЛО С КАРАМЕЛ И МОРСКА СОЛ 221 мл

БЪЗАК СУШЕНИ ПЛОДОВЕ 200 г ЯЖ ПОЛЕЗНО

L-ЛИЗИН таблетки 1000 мг * 60 HOLLAND & BARRETT

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ПРОПОЛИСОВА (КЛЕЕВА) ТИНКТУРА 30% 30 мл ЗДРАВНИЦА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 ное 2025г. в 15:58:58

ФЕМОВИТА ФОРТЕ ДЕН И НОЩ капсули * 30 НАТУРФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 ное 2025г. в 15:57:34

МИЛГАММА N капсули * 20 WORWAG PHARMA

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 ное 2025г. в 15:57:14

УЕЛБУТРИН табл. 150 мг. * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 ное 2025г. в 15:51:20

СУМАМЕД ФОРТЕ СИРОП 200 мг / 5 мл прах за перорална суспензия 15 мл ТЕВА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 ное 2025г. в 15:48:09
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival