Използвайте само напълно узрели плодове на кисел трън за лечебен сок или желе
За лечебни цели се използват яркочервените плодове и листата на киселия трън. Плодовете съдържат много витамин C, който подсилва имунитета, а листата са богати на алкалоиди, укрепващи сърцето. В плодовете няма вредни алкалоиди, само ако са напълно узрели, иначе са слабо токсични. Желето и сокът от кисел трън е хубаво редовно присъстват на закуската ви, ако желаете да подобрите апетита или да предотвратите сутрешното си гадене. Ето как да си ги приготвите.
- За желето сварете 500 грама зрели плодове в 1 чаена чаша вода, докато омекнат. Прецедете цялото количество и го претеглете, като добавите същия грамаж захар. Сварете, докато се сгъсти като мармалад, добавяйки още плодове като сини сливи, боровинки или други по желание.
- За сока сварете 500 грама зрели плодове в 1 чаена чаша вода, докато омекнат. Прецедете и разредете с 500 милилитра до 1 литър вода или ябълков сок. Подсладете с малко количество натурален пчелен мед.
Съхранявайте го в хладилник и консумирайте, докато е пресен.
Коментари към Използвайте само напълно узрели плодове на кисел трън за лечебен сок или желе
BONCHO
купих си малко сушен плод от кисел трън, обаче има вкус на мухъл..., как да го премахна?...
Както всички сушени плодове на пазара, е възможно киселият трън да е обработен с някои консерванти, от които да идва и неприятният дъх. Опитайте да го премахнете, като накиснете плодовете в студена вода по следния метод:
Как да отстраним серния диоксид (Е220) от сушените плодове?
Дори и да са биологично произведени плодовете, които сте купили, този метод би трябвало да Ви бъде от полза.
А тук ще видите още един здравен съвет с кисел трън:
Пийте отвара от хвощ, пирей и кисел трън срещу цистит
купих си малко сушен плод от кисел трън, обаче има вкус на мухъл..., как да го премахна?...