Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Използвайте 3 трика за лесно запаметяване на информация

Използвайте 3 трика за лесно запаметяване на информация

Използвайте 3 трика за лесно запаметяване на информация - изображение

Човешката памет има голям капацитет, като проблемът не е самото запаметяване, а процесът на припомняне. След като даден факт е складиран в мозъка, е необходимо да се активират определени невронни връзки, за да може той да бъде възстановен като спомен.

Добрата памет е необходима както за работа и училище, така и за справяне с ежедневните ни задачи. Затова ви предлагаме 3 ефективни начина за по-лесно запомняне на информация, подкрепени от различни научни изследвания и експерименти.

1. Изображения

Проучванията показват, че рисуването е един от най-добрите методи да запомним нещо. Визуализацията е по-ефективна от повторното писане или препрочитане. Рисунката ни помага да включим различни начини на представяне на информацията – визуален, пространствен, семантичен, вербален и моторен. Това работи, дори да не сме добри художници, защото запомняме визуалните знаци по-добре от вербалните.

Рисуване

Този метод може да се използва за думи от чужд език, факти, имена и събития. Мислено ги асоциирайте с нещо познато, което може да нарисувате, за да ви напомня за факта. Мозъкът ви лесно си припомня визуализацията, а от картинката извличате значението, което сте вложили в нея.

2. Мнемонични техники

Други ефективни начини да запомним нещо са асоциациите и акронимите. Идеята на асоциациите е да свържете новата информация с нещо познато. Използвайте прилики в звученето или вида на определена дума, за да я свържете с друго понятие, което винаги може да си спомните. Това може да е име на приятел, животно или предмет от ежедневието. Ако пък се опитвате да запомните цифри, открийте някаква логическа зависимост между тях (например, че сборът на определени числа дава следващото или че са подредени по големина).

АсоциацииПри запомнянето на списък от думи или термини е удобно да измислите акроним, съставен от първите букви. Когато си спомните акронима, вече знаете не само какъв брой думи трябва да се сетите, но и си подсказвате началото на всяка от тях.

3. Четене на глас или разиграване

Запомняме по-добре, когато ученето е активен, а не пасивен процес. Като изговорим или демонстрираме с мимики определена дума, в паметта ни се регистрира произношението, чуването и движението. Ако ви е трудно да запомните нещо, четете на глас или се опитайте да асоциирате информацията с пантомима и движения.
Четене на глас
Редактор: Гергана Стоева
Източници: americanexpress.com / psychologytoday.com / huffpost.com
Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноНовиниФизиологияХранене при...Алт. медицинаСнимкиСпортБотаникаЛечения