Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Как да премахнем нитратите от плодовете и зеленчуците

Как да премахнем нитратите от плодовете и зеленчуците

от 19 май 2014г., обновено на 27 март 2023г.
Редактор: Вероника Събова
Как да премахнем нитратите от плодовете и зеленчуците - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Опасна ли е консумацията на ранни плодове и зеленчуци? Не попадат ли в категорията на нитратните продукти, които могат да доведат не само до отравяне, но и до по-сериозни здравословни проблеми?

Нито една храна не е напълно лишена от нитрати, тъй като нитратните соли са част от азотния метаболизъм на всеки организъм. Това означава, че те идват при нас не само чрез консумацията на плодове и зеленчуци (80%), но също и със замърсена вода, консерви, месо и млечни продукти. Въпреки това има техники, които могат да ни помогнат да премахнем вредните за нас вещества.

>>> Какво трябва да знаем за нитратите и нитритите

Допустими нива на нитрати в храните

Опитът доказва, че максимално допустимото количество нитрати на ден за възрастен човек е 500 мг, като се смята, че 600 мг са токсични. Поради тази причина не се препоръчва да се превишават 300-325 мг на ден, като безопасните нива са 250 мг.

Въпреки че нитратите присъстват в повечето храни, които консумираме, не е толкова лесно да се натровим с тях. Научно доказано е, че при балансирана диета, базирана на разнообразни храни, човек приема около 100 мг нитрати на ден – количество, далеч по-малко от безопасните нива. Рискът от отравяне е най-висок при суровоядство или прекомерна консумация на един продукт.

Концентрация на нитратите в плодовете и зеленчуците

Нитрати

Концентрацията на нитрати е най-висока в листата и корените на растенията и най-ниска в семената и плодовете. Количеството е най-високо в спанака, марулята, ряпата, червеното цвекло, пресния лук, репичките, морковите и китайското зеле. По-бедни на съединението са чушките, картофите, бобът, доматите и краставиците. Плодовете, ядките и зърнените храни съдържат сравнително малко количество нитрати.

Нитратите се натрупват в определени части на различните плодове и зеленчуци. Например:

  • зелени зеленчуци – стъблата и дръжките;
  • картофи – обелката;
  • репички – корените;
  • краставица – дръжката;
  • тиква – областта около дръжката;
  • тиквички – обелката;
  • цвекло – корените;
  • домат – сърцевината;
  • морков – сърцевината;
  • царевица – стъблото;
  • зеле – кочана и горните листа;
  • пъпеш – месестата част;
  • диня – месестата част;
  • ябълка – обелката;
  • круша – обелката.

Въпреки че някои плодове и зеленчуци може да съдържат повече нитрати, не трябва задължително да се отказваме от тях. Витамин С и фитохимикалите (голямо разнообразие от вещества, получени от растенията) могат да намалят синтеза на нитрозамини – силни канцерогени, които се получават при взаимодействието на нитрати с вторични амини.

Експертите са на мнение, че ефектите от полезните съставки в плодовете и зеленчуците надвишават недостатъците от повишения прием на нитрати. Това означава, че ограничаването им потенциално повишава риска от редица болести и обратното – вероятността за развитие на хронични заболявания намалява, когато се консумират голямо количество плодове и зеленчуци.

Разбира се, добре е да се погрижим да намалим количеството приемани нитрати. Това може да се постигне чрез подбор и по-ефективни техники на обработка на храната.

Намаляване на количеството нитрати в плодовете и зеленчуците

Концентрацията на нитрати е най-висока по време на първата фаза на зреене на земеделската продукция. Неузрелите плодове, отстранени по-рано за по-добро транспортиране, и ранните оранжерийни продукти могат да съдържат 2-3 пъти повече нитрати от напълно узрелите плодове на полето. Освен това има някои култури, които са особено податливи на натрупване на нитрати – почти всички пролетни зеленчуци.

Правилното третиране на плодовете и зеленчуците може значително да намали съдържанието на нитрати в тях – премахване на кората, изрязване на определени части, накисване във вода.

Зеленчуци

Нитрати в зеленчуците

  • Краставици – Препоръчва се да се обелят и да се премахне дръжката или да се накиснат в студена вода за 2 часа преди консумация.
  • Картофи – Обелват се и се нарязват наполовина в тенджера с вода. След като заврат, се изцеждат и доваряват в нова вода.
  • Зеле – Преди готвене се разрязва на парчета и се накисва за 1 час в студена вода. Нитратите се натрупват най-вече в дръжката му, така че е препоръчително да не се консумира.
  • Моркови и цвекло – При тях нитратите се натрупват предимно във върховете на корена, поради което е препоръчително да се премахнат. Същото се отнася и за репичките.
  • Зеленолистни зеленчуци – За да се премахнат нитратите, зеленолистните зеленчуци трябва да се накиснат в съд с вода и да се оставят на слънце за 30 минути.

Всички нитрати се характеризират с термична нестабилност, което означава, че се разлагат при нагряване. По време на варене се отстраняват 40% от нитратите в морковите, до 70% в зелето, 80% в картофите и 40% в цвеклото. Съхраняването на зеленчуците в рамките на 2-3 месеца също води до освобождаването им от нитрати – с 30-50%.

Плодове

  • Ябълки, круши – В тях има не само нитрати, но и опасни вещества, използвани с цел по-дълго съхранение на плодовете. Препоръчва се да се белят, както и да се накисват във вода преди консумация.
  • Дини – Нитратите се натрупват най-вече в кората и в месестата част под нея, поради което трябва да се изрязва прецизно. Не се препоръчва закупуването на твърде ранни и неузрели напълно дини. Наличието на големи бели нишки във вътрешността е знак за високо съдържание на нитрати.
  • Грозде – Тъй като е възможно да е обработвано с редица препарати за защита от насекоми, е препоръчително гроздето да се измива обилно с вода. Също така за предпочитане е да не се поглъщат всички люспи.
Източник:
  • How you can reduce and compensate the risks of nitrate: https://www.medihelp-assistance.com/en/medinews/how-you-can-reduce-and-compensate-the-risks-of-nitrate-186
  • How to protect vegetables and fruits from nitrate: https://www.thumbgarden.com/how-to-protect-from-nitrates/
Още по темата:
  • Как да намалим консумацията на пестициди, съдържащи се в плодовете и зеленчуците? Как да намалим консумацията на пестициди, съдържащи се в плодовете и зеленчуците?
  • Какво трябва да знаем за нитратите и нитритите Какво трябва да знаем за нитратите и нитритите
  • Как да отстраним серния диоксид (Е220) от сушените плодове? Как да отстраним серния диоксид (Е220) от сушените плодове?
  • Измивайте зеленчуците в солена вода, за да запазите полезните им свойства Измивайте зеленчуците в солена вода, за да запазите полезните им свойства
4.2/5 13 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

СОЕКС ECOVISOR F4
570.00лв.

СОЕКС ECOVISOR F4

Безплатна доставка за България!

Коментари към Как да премахнем нитратите от плодовете и зеленчуците

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как да премахнем нитратите от плодовете и зеленчуците
    www.framar.bg 
    на 04 July 2025 в 08:02
    Коментирайте "Как да премахнем нитратите от плодовете и зеленчуците"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Околна среда и бит
  • Хранене и готвене
  • Нитратите във водата са свързани с риск от преждевременно раждане
  • E252 Калиев нитрат
  • E251 Натриев нитрат
  • Как да намалим консумацията на пестициди, съдържащи се в плодовете и зеленчуците?
  • Какво трябва да знаем за нитратите и нитритите
  • Нитратите във водата могат да имат негативни последици върху феталното развитие на плода
  • Как да отстраним серния диоксид (Е220) от сушените плодове?
  • Нитрозамините, които се образуват при готвенето на храна, пораждат притеснения за здравето
  • Наредба № 2 от 13 септември 2007 г. за опазване на водите от замърсяване с нитрати от земеделски източници
  • Измивайте зеленчуците в солена вода, за да запазите полезните им свойства
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Защо урината ви мирише - 16 възможни причини и здравни проблеми

преди 90 дни, 17 часа и 32 мин.

Как да си купуват лекарствата диабетици без здравни осигуровки и електронна рецепта?

преди 104 дни, 12 часа и 23 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 6 дни, 16 часа и 13 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 8 дни, 8 часа и 54 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 20 дни, 15 часа и 45 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 20 дни, 22 часа и 46 мин.
Всички

АНКЕТА

Какво би задържало младите лекари в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ДАРОВИТА КОНОПЕНО СЕМЕ БЕЛЕНО 200 г

ЛЮКСЕОЛ ЧАЙ Ф-Р РАСТЕЖ КОСА * 30 337925

ЛЮКСЕОЛ МАСЛО СУХО КОСА/ТЯЛО 100мл 335419

КОЛОР & СОЙН БОЯ ЗА КОСА № 6 G ЗЛАТИСТО ТЪМНО КЕСТЕНЯВО

БЕТИНА БАРТИ СВЕЖА МЕНТА ДУШ ГЕЛ 500 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

СПРЕЙ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА КЛИМАТИЦИ - РЕФРЕШ ЕЪР - 500 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 03 юли 2025г. в 17:45:48

СПРЕЙ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА КЛИМАТИЦИ - РЕФРЕШ ЕЪР - 500 мл

Коментар на: Дамян Стоянов от 03 юли 2025г. в 17:15:49

Задължително ли е да купите подарък на лекуващия лекар/персонала след изписване от болницата?

Коментар на: Дафи от 03 юли 2025г. в 16:33:57

Ревматоиден артрит

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 03 юли 2025г. в 16:11:03

СОДА ЗА ПИЕНЕ таблетки * 30 НИКСЕН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 03 юли 2025г. в 16:09:18
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival