Начало Съвети Контролирайте тревожността с бета-блокери

Контролирайте тревожността с бета-блокери

Контролирайте тревожността с бета-блокери - изображение

Случва ли ви се да имате периодични епизоди на повишена тревожност? Това може да е свързано с изнасяне на презентация, участие във важен проект или явяване на изпит. При някои хора подобни събития предизвикват по-силна физическа реакция като ускорен пулс, изпотяване, треперене на гласа и ръцете или замаяност.

Тези симптоми на тревожност не само ни карат да изпитваме дискомфорт, но и често ни пречат да се представим по възможно най-добрия начин. В такива ситуации бета-блокерите могат да бъдат от съществена помощ за облекчаване на реакцията на тялото спрямо стреса.

Бета-блокери

  • Какво са бета-блокерите?

Това са вид лекарства, които обикновено се използват за третиране на проблеми свързани с високо кръвно, нерегулярен сърдечен ритъм и спазми в областта на гърдите. Те блокират бета рецепторите на тялото, като по този начин предотвратяват тяхното активиране от адреналина. Намалявайки ефекта на хормона на стреса, бета-блокерите помагат да се избегнат сиптоми като учестен пулс.

  • Как помагат при тревожност?

В ситуация на стрес организмът може да премине в т.нар. „борба или бягство” режим. Това е физиологическо измерение на тревожността, което е свързано с отделянето на по-големи количества адреналин, позволяващи ни да реагираме при неочаквани ситуации на заплаха. Понеже бета-блокерите помагат да се намали въздействието на хормона, те облекчават някои от осезаемите симптоми на повишената тревожност.

Стрес на работа

Тези лекарства са подходящи при единични случаи на стрес, свързани с определени ситуации като изнасяне на реч или презентация. Бета-блокерите не са решение при хронична тревожност или депресивност, защото не влияят върху корена на проблема, а върху соматичната реакция на тялото. Те въздействат на симпатиковата нервна система и помагат за нормализиране на сърдечния ритъм.

Като намаляват нашата физическа реакция спрямо стреса, бета-блокерите съдействат да се справим по-лесно в ситуации, които повишават тревожността ни. Преди употреба се консултирайте с лекар.

Презентация

Редактор: Гергана Стоева
Източници: womenshealthmag.com / healthline.com
Снимки: freepik.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияПсихологияНовиниЛюбопитноЗдравни съветиСпортЛайфстайлБотаникаАлт. медицинаЕ-тата в хранитеСнимкиТестовеСоциални грижиХранене при...