Начало Съвети Здрав дух Общуване Не допускате тези 21 грешки по време на вечеря в луксозен ресторант

Не допускате тези 21 грешки по време на вечеря в луксозен ресторант

Не допускате тези 21 грешки по време на вечеря в луксозен ресторант  - изображение

"Етикет" е дума с френски произход, която се отнася до набор от правила, способни да контролират поведението в определени социални условия. Независимо дали става въпрос за дипломатическа конференция, театрално представление или вечеря в луксозен ресторант, трябва да следвате етичния кодекс, за да се впишете. Заведенията с вкусна кухня и великолепно обслужване могат да бъдат пагубни, ако забравите за обноските на масата. Представяме ви списък с неща, които не трябва да правите, за да не загубите авторитет.

1. Обърнете внимание на маниерите

  • Ако сте гост и сте били поканени на обяд с други хора, не сядайте първи на масата. В този случай е учтиво да се обърнете към домакина за препоръки относно това къде да се настаните.
  • Не дъвчете с отворена уста и не говорете на висок глас. Уважавайте атмосферата, създадена от персонала на заведението за вас, и оставете другите да се забавляват.
  • Не посягайте към храната от далечния край на масата, за да не притеснявате останалите хора. Помолете човека, който е седнал до вас, да ви подаде чинията. Ако искате да я предадете нататък, започнете от ляво надясно. 
  • Не режете цялото ястие в чинията. Правете това, докато го ядете.

  • Не бъдете груби към сервитьорите. Те са там, за да направят вашата вечеря възможно най-приятното изживяване. 
  • Не повишавайте глас, за да привлечете вниманието на сервитьора. Използвайте зрителен контакт или вдигнете показалеца на дясната ръка. 
  • Уверете се, че сте облечени подходящо за случая. Никога не трябва да влизате в луксозен ресторант с дънки и тениска. Най-добре да проверите дрескода предварително. 
  • Не осъждайте цените. Дори да са абсурдно високи, това не е причина да ги изтъквате. 
  • Не вдигайте кутре във въздуха, докато пиете вино. Това се счита за признак на лошо възпитание.

2. Разберете какво "казват" кухненските прибори

  • Не поставяйте приборите върху масата, след като ги използвате - те трябва да останат в чинията. Тяхното разположение е специфично и зависи от това, което искате да кажете на останалите.
  • Ако правите почивки, докато се храните, поставете ножа и вилицата успоредно един на друг от едната или двете страни на чинията. По този начин може да покажете, че сте приключили с яденето и дори дали ви харесва или не. За целта може да следвате инструкциите по-долу.
  • Не поставяйте салфетката върху гърдите. Нейната основна цел е да премахва следите от храна около устата. Така че, ако искате да направите това, увийте малка част от текстилното/хартиеното изделие около показалеца и преминете през замърсения участък. След хранене поставете салфетката вляво от чинията.

  • Никога не поставяйте салфетката върху чинията след хранене. Най-добре да я оставите вляво от нея. Ако искате да напуснете масата по средата на вечерята, поставете салфетката върху стола.
  • Не използвайте приборите на случаен принцип. Чиниите, разположени върху основната и вляво от нея, както и чашите вдясно са предназначени за вас. Ако имате много прибори и се сблъсквате с трудности при тяхната употреба, помнете следното правило - използвайте ги от вън навътре.

  • Не използвайте лични прибори за хранене, а такива, които са специално предназначени за целта.
  • Не избутвайте чинията напред. След като приключите с храненето, сервитьорът сам ще я премахне.

3. Насладете се на вечерята

  • Вечерята в луксозен ресторант е социално събитие. Не се разсейвайте с вашия мобилен телефон. Вместо това се фокусирайте върху разговора.
  • Никога не поставяйте смартфона върху масата и не отговаряйте на обаждания по време на хранене. Най-добре да изключите мобилното устройство.
  • Не ходете на ресторант, когато сте гладни, тъй като приготвянето на храната изисква време. Ако отидете на вечеря с празен стомах, може да "озвереете" от глад, докато останалата част от вашата компания разговаря и се наслаждава на приятната атмосфера.
  • Не канете хора в ресторант, който никога преди не сте ходили. Ако поводът е важен, не рискувайте и се уверете, че заведението предлага най-добрата храна и услуги. Освен това, може да предположите какви ястия да препоръчате на вашите гости, ако често посещавате този ресторант.
  • Не яжте по-бързо от вашите придружители. Поръчайте същия брой ястия като хората, с които се храните.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: businessinsider.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноНормативни актовеНовиниПсихологияСоциални грижиФизиологияАнкетиАлтернативна медицинаКлинични пътекиЛечения