Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Не претопляйте повторно тези храни, за да не се натровите

Не претопляйте повторно тези храни, за да не се натровите

Не претопляйте повторно тези храни, за да не се натровите - изображение

Без значение колко вкусна и здравословна е прясно приготвената храна, тя може да загуби своите полезни свойства и дори да доведе до хранително отравяне, ако бъде повторно претоплена. Представяме ви списък с храни, които трябва да консумирате веднага, след като ги приготвите.

1. Целина


Целината е чудесна съставка за супа, но само до момента, в който трябва да я претоплите. Този зеленчук съдържа нитрати, които се превръщат в токсични нитрити и канцерогенни нитрозамини след претопляне. Опитайте се да приготвите супа от целина. Тя ще бъде вкусна, дори когато е студена.

2. Яйца


Съмняваме се, че претопляте бъркани яйца или омлет, но искаме да ви предупредим така или иначе: След претопляне, яйцата стават токсични. По-добре е да ги добавите към вашия сандвич и салата. Тогава няма да се налага да си претопляте или да ги изхвърляте.

3. Спанак


Много хора, които водят здравословен начин на живот, обичат спанак. Това е така, защото този зеленчук съдържа много витамини и минерали. Но също както целината, спанакът е пълен с нитрати, които след претопляне се превръщат в нитрити и нитрозамини. Добавете зеленчука към шейкове, сандвичи, салати и извлечете максимална полза от него, без никаква вреда.

4. Гъби


Гъбите са много трудни: въпреки високото съдържание на протеини, витамини и аминокиселини, те не се усвояват добре в повечето случаи. И ако претопляте вашето любимо ризото, проблемът ще се влоши: съставът на протеините в гъбите се променя и това води до болки в корема и подуване на стомаха. Ако не искате да изхвърляте остатъците от ястието с гъби, оставете го в хладилника и го изяжте на следващия ден, след като го претоплите на не повече от 158°F (70°C). Най-добре е да използвате останалите гъби за приготвяне на сос за паста или да ги добавите към салата.

5. Картофи


Съвсем неочаквано, картофите също се оказват в черния списък. Претоплянето на тези зеленчуци води до загуба на техните вкусови и здравословни ползи. Картофите дори могат да станат причина за ботулизъм, ако се съхраняват във фолио на стайна температура. Най-добре е да консумирате картофеното пюре и пържените картофки веднага. Ако са ви останали варени картофи, ги добавете към вашата салата.

6. Пилешко месо


Когато претопляте пилешкото месо, съставът на протеините в него се променя и това може да доведе до проблеми с храносмилането. Затова, най-добре е да добавите останалото пилешко към сандвича или салатата.

7. Цвекло


Цвеклото все още носи здравословни ползи, дори добавено към супата. Но не е препоръчително да го претопляте, тъй като то е пълно с нитрати. Прясното цвекло е най-здравословно. С него може да приготвяте напитки или да го добавите към салатата.

8. Ориз


Оризът е богат на витамини, минерали и аминокиселини, но също така съдържа спори на бактерии, които оцеляват дори след топлинна обработка. Ако оризът се остави на стайна температура, след неговото приготвяне, бактериите могат да се размножат и това да доведе до хранително отравяне. Претоплянето не решава проблема, затова е необходимо да го консумирате веднага или да го приберете в хладилника до един час и да го държите там до следващия ден.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.nyfa.edu

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиНовиниХранене при...РецептиЛюбопитноСпортДиетиИнтервютаЛеченияНормативни актовеАнкетиОрганизацииЗаведенияБотаникаАлтернативна медицинаСоциални грижиПроизводители