Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Облекчете напрежението във врата чрез 6 начина

Облекчете напрежението във врата чрез 6 начина

Облекчете напрежението във врата чрез 6 начина - изображение

Днес прекарваме все повече време пред екрана – компютъра, телефона, телевизора. Обездвижването и неестествената позиция на гръбнака водят до некомфортно усещане за схващане и болка в областта на врата. Ето какво можем да променим в ежедневието си, за да намалим натоварването.

1. Подкрепете гръбнака
Трудно е цял ден да стоим изправени на стола и затова можем да се възползваме от помощта на анатомична облегалка. Лека и удобна, тя може да се прикрепи към седалката в офиса или шофьорското място. Това е лесен начин да избегнете прекарването на часове в прегърбена поза със свити рамене. Като алтернатива може да използвате и възглавница, поставена в хоризонтално положение зад кръста.

2. Насочете монитора
Често неудобната височина и наклон на монитора ни карат да търсим позиция, която ни позволява да виждаме по-добре дисплея. Обикновено екраните на настолните компютри не са добре съобразени с височината на лицето и има нужда да се насочат малко нагоре или да се отдалечат, за да не се налага да стоим изгърбени или да потъваме в стола.

3. Проверете възглавницата
Възможно е възглавницата, на която спите, да е част от проблема. Може би е твърде висока, прекалено мека или не достатъчно пластична. Опитайте да я смените с ортопедична възглавница с мемори пяна, която позволява на главата да потъне достатъчно, за да се избегне изкривяването на врата по време на сън.

4. Правете раздвижване
Ако професията ви изисква продължително стоене на бюро, е добре да отделите време за малко движение през работния ден. Поне четири пъти изправяйте гърба и правете по няколко упражнения за врата. Възползвайте се от почивките и си правете кратки разходки.

Болки във врата

5. Вдигнете глава от телефона
Допълнително натоварвате врата си като се взирате в телефон или таблет, поставен върху краката ви, докато стоите. Вместо да отпускате ръце надолу, е по-добре да ги държите повдигнати или поставени върху бюрото, за да намалите градуса на наклона на врата.

6. Отидете на масаж
Добрият масаж помага с отпускането на мускулите и увеличаването на притока на кръв към засегнатите зони. Това облекчава усещането за схващане и улеснява процеса на възстановяване.

По статията работи: Гергана Стоева
Източници: prevention.com / spine-health.com
Снимки: verywellhealth.com / stack.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСпортЛюбопитно