Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Открийте 10-те принципа на интуитивното хранене (Част 1)

Открийте 10-те принципа на интуитивното хранене (Част 1)

Открийте 10-те принципа на интуитивното хранене (Част 1) - изображение

Всеки месец се появява нова диета, обещаваща още по-добри и дългосрочни резултати от предходната. Но „пълна промяна” за една седмица далеч не е реалистична или приложима концепция.

Интуитивното хранене ни учи да следваме истинските сигнали за глад и ситост, вместо неестествени норми, сведени до определени храни и часове. Строгите правила водят до кръг от ограничаване и прекаляване, компенсиращо наложените бариери.

Елайз Реш и Евелин Триболи, създателите на термина „интуитивно хранене”, предлагат 10 стъпки към баланс и завръщане към естествените инстинкти на организма.

1. Откажете се от диетите
Чувствате се гневни и разочаровани, защото сте се провалили в поредната диета? Истината е, че повечето диети са нереалистични. Тялото трудно може да поеме работа, социален живот и допълнителни задължения, оперирайки с минимален брой калории.
Диета

Рестриктивните режими не могат да се поддържат от организма. Избягвайте социалните медии, статии и предавания, които ви карат да чувствате, че трябва да отслабнете бързо или да предприемете драстична диета.

2. Приемете и уважавайте глада
Гладът е напълно нормален биологичен процес, а не проява на слаба воля или нещо, което трябва да потиснете. Организмът просто ви съобщава, че има нужда от хранителни вещества. Ако не зачетете това чувство, по-късно тялото ви подтиква към засилен апетит за определена храна, желание за преяждане и консумация на въглехидрати.
ХраненеПовечето диети не работят, защото оставят организма в състояние на лишение и реален физически глад. Не се опитвайте да излъжете тялото си.

3. Помирете се с храната
Преяждате с вредна храна, защото знаете, че тя е „забранена” и имате броени шансове да я консумирате. Една порция не може да поправи или повреди организма ви, затова си дайте разрешение да ядете. Когато нищо не ви е забранено, вече няма да се питате „Мога ли да му се насладя само в този момент?”. Просто съчетайте „забранената” храна със салата или плод, вместо да се лишавате изцяло от нея.

4. Предизвикайте „полицията”
Това е онзи глас в главата ви, който казва, че трябва да ядете колкото се може по-малко. Тази философия е нездравословна и ненужна – на тялото му е необходима енергия, за да бъдете продуктивни, щастливи и функционални. „Полицията” могат да бъдат и хора около вас, които предлагат уж полезни съвети. Намалете влияния, които ви карат да виждате храненето, като ограничение или нещо негативно.

Балансирано хранене

5. Разпознавайте и уважавайте ситостта
Приемете както глада, така и засищането. По време на хранене, направете пауза и помислете дали все още сте гладни или просто продължавате да ядете по инерция. Диетите ни карат да ядем в точно определени часове и количества, а реално всеки ден организмът се нуждае от различно количество храна. То може да е повече или по-малко от оказаната в режима порция.

Засищане

Редактор: Гергана Стоева
Източници: health.com / alissarumsey.com
Снимки: freepik.com / nuts-n-more-thespread.com / uk.businessinsider.com / taste.com.au

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛеченияСпортЛайфстайлСнимкиЛюбопитноАлт. медицинаХранене при...ДиетиРецептиНовиниПсихологияИнтервютаФизиологияТестовеИсторияВидеоАнкетиНормативни актовеЗаведенияБотаникаОрганизацииКалкулаториПроизводители