Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Открийте 10-те принципа на интуитивното хранене (Част 2)

Открийте 10-те принципа на интуитивното хранене (Част 2)

Открийте 10-те принципа на интуитивното хранене (Част 2) - изображение

С времето много хора изграждат нездравословна връзка с храната. Независимо от възрастта, пола и социалния статус, лесно можем да попаднем в цикъл от диети, тренировки и дори страх от определени храни.

Идеята на интуитивното хранене е следване на естествените сигнали за глад и ситост, вместо външно наложени правила. В първа част на статията, разгледахме 5 принципа, които помагат да поддържаме здравословен начин на живот, без да се лишаваме.

Ето и другите 5 идеи, които Елайз Реш и Евелин Триболи дават като основни насоки за един по-щастлив, балансиран и разумен подход към храненето.

6. Факторът „удоволствие”
Възможно е да бъдете физически сити и въпреки това да не се чувствате удовлетворени. Ако не сте се насладили на менюто си, продължавате да търсите още нещо, с което да го допълните. Когато храната ви харесва, се чувствате наистина нахранени, а усещането за ситост остава по-дълго време.
Удоволствие
Факторът „удоволствие” е свързан както с вкуса, така и с обстановката. Опитайте поне едно от храненията ви да бъде сервирано добре, да бъде в приятна атмосфера и да имате достатъчно време да му се насладите.

7. Не използвайте храна, за да се справите с емоциите си
Често ядем поради причини, които не са свързани с физически глад. Храната може да е начин да се справим с лош ден, умора, скука или определена емоция. Помислете за истинската причина за „глада” и намерете нов начин да го заситите. Това може да е излизане с приятели, спорт, хоби или друго занимание – открийте какво ви кара да се чувствате добре и го правете.
Нови занимания8. Уважавайте тялото си
За да преодолеете желанието за драстични диети и ограничени, е необходимо първо да приемете настоящият си външен вид и да се концентрирате върху добрите преживявания. Също така приемете, че и генетиката има своята роля. Вместо да губите ценно време, искайки да промените конструкцията си, открийте какво харесвате в себе си.

Приятни преживявания

9. Тренирайте, за да се чувствате добре
Спортът не трябва да е поредното задължение, защото така рано или късно ще започнете да пропускате тренировки. Изберете упражнения, които наистина харесвате и така по-лесно ще намирате мотивация за тренировка. Не е необходимо да спортувате като всички останали - важното накрая да се чувствате тонизирани, удовлетворени и здрави.

10. Грижете се за здравето си
Интуитивност не означава пренебрегване на разумното хранене, а гъвкавост по отношение на диетата ви. Не е нужно да създавате списък със забранени продукти, защото 1 порция няма да предизвика качване на килограми или влошено здраве. Всеки ден може да изберете нещо, което да бъде „почерпка” за вас, но е важно да уважавате здравето си и съзнателно да се стремите да внасяте здравословни храни в менюто си.
Почерпка
Редактор: Гергана Стоева
Източници: health.com / alissarumsey.com
Снимки: freepik.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛеченияСпортЛайфстайлСнимкиЛюбопитноАлт. медицинаХранене при...РецептиДиетиНовиниПсихологияИнтервютаФизиологияТестовеАнкетиИсторияВидеоНормативни актовеОрганизацииБотаникаЗаведенияКалкулаториПроизводители