Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Подобрете здравето си, докато сте на работа, чрез 6 начина

Подобрете здравето си, докато сте на работа, чрез 6 начина

Подобрете здравето си, докато сте на работа, чрез 6 начина - изображение

Според лекарите, 75% от умората и болката в мускулите и ставите е причинена от неправилна стойка пред компютъра и 25% от нарушение на баланса между работата и почивката. Събрали сме за вас препоръки от специалисти за това как да заемате правилна позиция на работното място, така че да избегнете здравословни проблеми.

1. Болки в краката.


Не кръстосвайте краката си. Този вреден навик води до влошаване на кръвообращението, притискане на вените и дискомфорт под формата на скованост и синдром на неспокойните крака. Първото нещо, което трябва да направите, е да нагласите стола си. Краката ви не трябва да висят и ръбът на седалката не бива да притиска сгъвката под коленете. Допрете пети към пода или върху специална стойка, така че краката ви да застанат под ъгъл по-голям от 90°.

2. Болки в гърба.

  • Дълбочината на стола трябва да съответства на дължината на бедрата. Ако седите на прекалено голям стол, поставете възглавница под кръста, за да може да отнемете част от натоварването. В противен случай ще се плъзгате надолу и това ще доведе до напрежение и болка в гърба.
  • Столът трябва да има удобна облегалка с естествена извивка, така че гърбът да не заема форма на въпросителен знак. 
  • Не бързайте да променяте позицията, ако се чувствате неудобно. Оставете мускулите да свикнат с правилната поза. Някои от тях ще се отпуснат и позата ще стане удобна, но това няма да се случи веднага.

3. Уморени ръце.


Когато работите на компютър, ръцете ви се намират под постоянно напрежение. Натоварването и неправилната стойка могат да причинят тъпа и натрапчива болка, както и чувство на изтръпване на ръцете рано сутрин. Позицията на ръцете и предмишниците ще бъде правилна, ако мишката и клавиатурата са на нивото на лактите. Китките трябва да бъдат изправени, а не обърнати странично. Препоръчително е ръцете да бъдат сгънати в лакти под ъгъл от 90° и да лежат свободно на масата.

4. Болки във врата.


За да избегнете главоболие и болки във врата, е важно да нагласите правилно монитора си. Ако той е твърде ниско, трябва да се наведете назад или да се плъзнете надолу по стола. Това увеличава натоварването в предната част на междупрешленните дискове и може да доведе до херния. Седнете на стола, затворете очи и се отпуснете. Когато ги отворите, точката, в която се намира центъра на екрана, трябва да бъде точно пред вас. Ако е необходимо, поставете стойка под монитора, така че той да бъде на нивото на очите. Екранът трябва да е точно пред вас, а не отстрани, за да може натоварването на врата и очите да бъде минимално.

5. Възпалени и уморени очи.


Когато работите дълго време на компютър, може да развиете така наречения синдром на компютърното виждане: замъглено зрение, сухота, зачервяване. След това - главоболие и раздразнителност.

  • Позиционирайте монитора отново. Лекарите смятат, че оптималната позиция на монитора е на нивото на очите, на разстояние около 50 сантиметра от лицето.
  • Премахнете отблясъците от екрана. Ако компютърът ви е разположен до прозореца, преместете го или дръпнете завесата. Регулирайте неговата яркост, контраст и размер на шрифта. 
  • Носенето на очила, които отразяват част от спектъра, може да бъде полезно. По този начин очите ви ще се уморяват по-бавно и вие ще запазите зрението си. 
  • Не забравяйте зрителните упражнения. Може да гледате през прозореца или да "сканирате" стаята всеки час в продължение на поне 20 секунди. Също така може да правите прости упражнения за очи.

6. Бърза умора.


Заседналият начин на живот и нездравословното хранене (мазни и сладки храни) води до натрупване на холестерол по стените на кръвоносните съдове. Вените се опъват и функцията на клапите намалява. Появяват се неприятни усещания: болки, умора в краката, подуване на крайниците и високо кръвно налягане. Симптомите обикновено се появяват късно вечерта. Отделяйте по малко време за упражнения всеки ден. Правете лека гимнастика, която отнема не повече от 15 минути. Опитайте се да се разхождате повече, отколкото да карате кола или да използвате градски транспорт. И най-важното - хранете се здравословно.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.lfi-labs.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлСпорт