Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Подобрете здравето с 11 вида храни

Подобрете здравето с 11 вида храни

Подобрете здравето с 11 вида храни - изображение

Говори се, че сме заобиколени от опасни храни: един ден млякото е виновно за появата на настинка, а друг - яйцата. Истината е, че може да поддържате вашето здраве с помощта на балансирана диета. Поради тази причина ви представяме кратък списък с храни, които помагат не само за тонизиране на тялото, но и за предпазване от различни заболявания.

1. Цял пълнозърнест хляб

Пълнозърнестият хляб съдържа витамини B6 и B9, които помагат за насърчаване на имунитета, укрепване на нервната система и поддържане на балансирано емоционално състояние. Този хранителен продукт е богат на магнезий. Минералът помага за поддържане на високи енергийни нива в тялото. Протеините са отговорни за изграждане на мускулна и костна маса, а въглехидратите подобряват концентрацията.

  • Съвет: Може да приготвите сандвич с домати, моцарела и пълнозърнест хляб за обяд.

2. Боровинки

Боровинките са богати на витамини, които допринасят за здравето на кожата и играят важна роля за превенция на очни заболявания.

  • Съвет: Може да приготвите десерт от ягоди, боровинки и кисело мляко.

3. Авокадо

Авокадото насърчава здравето на сърцето. То помага за стабилизиране на кръвното налягане и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

  • Съвет: Може да използвате авокадо, вместо масло, за да приготвите сандвич.

4. Моркови

Морковите помагат за укрепване на имунната система. Те съдържат каротин, вещество, което се превръща във витамин А, след като попадне в организма. Този микроелемент подобрява устойчивостта на тялото към инфекции.

  • Съвет: Обелете и настържете един морков. Поръсете с малко зехтин и консумирайте. По този начин може да ускорите усвояването на витамин А от организма.

5. Банани

Бананите често отсъстват от списъка със здравословни храни. Но нищо не може да подобри нивата на кръвна захар по-добре от тези плодове. Бананите съдържат устойчиво нишесте, което предоставя чувство на ситост и намалява апетита. Освен това са богати на пектин: той помага за премахване на токсините от тялото.

  • Съвет: Може да приготвите смути от ябълка и банан за сутрешно зареждане с витамини.

6. Ядки

Ядките съдържат голямо количество фибри, които подобряват външния вид на кожата. Те способстват за намаляване на обривите, дрождите и гъбичките. Но не забравяйте, че не трябва да консумирате твърде много, защото може да увеличите риска от покачване на теглото.

  • Съвет: Заменете междинната закуска с пакетче ядки.

7. Чушки

Чушките са чудесен източник на витамини A, C и E. Те играят важна роля за поддържане на здрава кожа и коса. Освен това служат като естествено средство за намаляване на холестерола и облекчаване на възпалението.

  • Съвет: Ако не обичате лимони, може да ги замените с чушки. Те съдържат почти толкова витамин C, колкото цитрусовите плодове.

8. Фасул

Фасулът съдържа сложни въглехидрати и протеини, които осигуряват бавно покачване на кръвната захар. Той е подходящ за диабетици. Но дори и да нямате подобен проблем, зеленчукът може да помогне за заместване на старите клетки с нови.

  • Съвет: Ако рядко консумирате месо или риба, фасулът може да снабди тялото с необходимото количество протеини.

9. Зеленолистни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци деактивират някои възпалителни маркери, отговорни за появата на сърдечно-съдови заболявания. Освен това съдържат голямо количество желязо, което играе важна роля за насърчаване на метаболитните процеси и производството на червени кръвни клетки.

  • Съвет: Може да добавяте щипка зеленолистни зеленчуци към почти всяко ястие.

10. Смокини

Смокините съдържат пектин, фруктоза, глюкоза, органични киселини, витамини A, C, B1, B12 и други. Те подобряват храносмилането и намаляват риска от развитие на остеопороза.

  • Съвет: Комбинирайте сушените смокини с ядки и други сушени плодове, за да предоставите чувство на ситост и да снабдите тялото с енергия.

11. Яйца

Кокошите яйца съдържат 12 основни витамина: A, D, E, H, K, B1, B2, B3, B4, B9 и други. Жълтъкът има също толкова количество витамин D, колкото рибеното масло. Яйцата са богати на аминокиселини и играят ключова роля в изграждане на тялото по правилен начин.

  • Съвет: Може да консумирате хранителния продукт във всяка форма или да го добавяте към различни ястия.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: blog.edx.org

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноХранене при...Здравни съветиНовиниЛайфстайлНормативни актовеСнимкиЛеченияРецептиСоциални грижиАнкетиДиетиСпортФизиологияИнтервютаСтатистически проучванияОрганизацииПсихологияАлтернативна медицинаЗаведенияБотаникаПроизводителиТестовеИсторияОбразованиеОткритияКлинични пътеки