Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Подобрете кръвната захар и холестерола с гъби майтаке

Подобрете кръвната захар и холестерола с гъби майтаке

Подобрете кръвната захар и холестерола с гъби майтаке - изображение

Съществуват много видове гъби, а някои от тях могат да ни бъдат полезни не само в кухнята. Така наречените „лечебни” гъби са добре познати в азиатската народна медицина и напоследък добиват все повече популярност като хранителна добавка. Те имат разнообразни здравословни ползи, като подпомагат имунитета, здравето на сърцето и мозъчната функция.

Майтаке са вид ядливи гъби, които се срещат в Китай, Япония и Северна Америка и обикновено растат в основата на дървета като дъб, клен и бряст. Те са известни с балансиращото си действие върху нивата на кръвната захар и холестерола, а освен това имат адаптогенни и имуностимулиращи свойства. Те могат да се намерят под формата на капсули или стрити на прах. Ето кои са 4 от най-важните им здравословни ползи.

Гъби майтаке

1. Регулиране на кръвната захар

В комбинация с балансиран режим на хранене, гъбите майтаке могат да бъдат добра помощ за стабилизиране на кръвната захар. Японско проучване при контролна група от мишки с диабет показва, че добавката съдържа вещества, които ефективно подобряват толерантността към глюкозата и вариациите на кръвната захар.

2. Понижаване на холестерола

Нивата на холестерола са от съществено значение за здравето на сърдечната система. Когато този показател е повишен, се получават опасни натрупвания върху артериалните стени, които възпрепятстват нормалното кръвообращение и натоварват сърцето. Изследвания при животни показват, че гъбите майтаке успешно намаляват нивата на лошия холестерол.

Майтаке

3. Контрол на високото кръвно

Високото кръвно налягане може да създаде рисково натоварване за сърцето. Гъбите майтаке са подходящи при проблеми с високото кръвно, особено когато те са свързани с напредването на възрастта. Освен това имат благоприятно влияние върху нивата на триглицеридите.

4. Подсилване на имунитета

Състоянието на имунната система се отразява на цялостния тонус и устойчивост на организма. Майтаке са богати на антиоксиданти, които подсилват естествената защита на тялото срещу възпаления, инфекции и свободни радикали. Тяхното въздействие е още по-силно, когато са в комбинация с гъби шийтаке, които също са известни с имуностимулиращото си действие. Двата вида гъби съдържат полезни феноли, глюкани и полизахариди, а освен това ни снабдяват с хранителни вещества като В витамини и минерали.

Чай с майтаке

Редактор: Гергана Стоева
Източници: draxe.com / primalherb.com / verywellfit.com
Снимки: betternutrition.com / hokto-kinoko.com / mushroom-revival.com / self.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаАлт. медицинаДиетиСпортЛайфстайлЛеченияИнтервютаХранене при...ИзследванияИсторияКлинични пътекиСъставкиВидеоЗдравни проблемиФизиологияТестове