Начало Съвети Здраво тяло За жената Подсилете организма по време на бременност с чиа

Подсилете организма по време на бременност с чиа

Подсилете организма по време на бременност с чиа - изображение

Бременността е важен период от живота на всяка жена, а освен това може да бъде сериозно предизвикателство. През тези 9 месеца в тялото се заражда нов живот и майката започва да се грижи за още един организъм. В това време правилната диета е от особено значение, защото е важно да се избегне дефицит на важни елементи и плодът да се изхранва добре.

Именно затова чиата може да бъде много полезна добавка към менюто на бременната жена. Тези супер семена не само съдържат ценни хранителни вещества, но и помагат за подобряване на храносмилането, нивата на кръвната захари и енергията. Те нямат силен вкус и е много лесно да се добавят към обичайната ви диета. Лесно е с лъжица чиа да допълни вашите палачинки, мюсли, десерт, салата или смути.

Чиа пудингПриемът на чиа по времена бременност има разнообразни ползи за организма на майката и плода. Включете здравословните семена в менюто си, за да се възползвате от 6 положителни резултата:

1. Зареждане с Омега-3

Това са мастни киселини, които са есенциални за развитието на мозъка на бебето. За съжаление, съвременната диета обикновено е бедна на тези ценни вещества. По тази причина някои хора вземат добавки, но приемът на чиа е страхотен естествен начин да си ги набавите.

2. Възстановяване на запасите от хранителни вещества

Бременността има своята цена за организма. В този период е много вероятно майката да има по-голяма нужда от важни елементи като калций, фосфор, магнезий, манган и желязо. Всички те влизат в състава на чиата. Освен това високото съдържание на калций е полезно за развиващата се костна система на бебето.

3. Предотвратяване на дефицита на желязо

Рискът от недостиг на желязо сериозно нараства по време на бременност. Дефицитът не само се отразява на майката, но и може да доведе до забавяне в развитието на бебето. Семената чиа са добър източник на желязо, което е необходимо за червените кръвни клетки, пренасящи кислород в организма. Това благоприятства увеличаването на обема на кръвта при майката и кръвоснабдяването на детето.

Чиа семена

4. Балансиране на кръвната захар

Нестабилни нива на кръвната глюкоза и инсулина определено не са желателни по време на бременност. Понеже чиата е така богата на фибри, тя помага за понижаване на кръвната захар, забавяне на нейното освобождаване и регулиране на нивата й.

5. Подобряване на енергията

Още древните ацтекски цивилизации са разчитали на чиата като източник на сила и издръжливост. Съдържанието на протеини и полезни мазнини осигурява продължителни и стабилни нива на енергия. А това определено е нещо, от което бременната жена се нуждае.

6. Помага при констипация

Запекът е често срещан проблем при бременност. Добрата новина е, че семената от чиа са заредени с фибри, които съдействат добро храносмилане и редовен стомах. Констипацията обикновено е типична за първите месеци на бременността, когато чиата може да е особено полезна.

Накисната чиаВнимание: Не я консумирайте семената сурови, защото така са по-трудно смилаеми. Освен това при контакт с вода, те набъбват и това може да предизвика дискомфорт, ако не са накиснати предварително. Първо ги поставете в купичка с вода, а след като омекнат, са готови за консумация. Нормалната дневна доза е 1-2 супени лъжици. Ако не сте свикали да приемате повече фибри, може да започнете с половин лъжица и постепенно да увеличите дозата.



Редактор: Гергана Стоева
Източници: draxe.com
Снимки:charliefoundation.org / organicfacts.net / foodtolive.com / juicing-for-health.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиДиетиБотаникаНовиниИсторияЛайфстайлСнимкиСпортКлинични пътекиПсихологияНаучни публикацииВидеоСоциални грижиПатологияФизиологияИзследванияЛеченияЗдравни проблемиСпециалистиНормативни актовеПроизводителиИнтервютаХранене при...