Начало Съвети Здрав дух Общуване Създайте добро първо впечатление с тези 10 правила за етикет

Създайте добро първо впечатление с тези 10 правила за етикет

Създайте добро първо впечатление с тези 10 правила за етикет - изображение

Много хора смятат, че спазването на правилата за етикет се отнася само за държавните служители и кралските особи. В книгата "Етикетът днес" Мойра Редмънд говори за това как при запознаването с нов човек, нашето внимание автоматично се насочва към неговите маниери. И това наистина е така. Поради тази причина ви представяме 10 начина, с които може да създадете добро първо впечатление.

1. Изслушвайте внимателно събеседника

Способността да изслушвате събеседника е също толкова важна, колкото самата комуникация. Всеки може да се съгласи с твърдението, че е чудесно, когато вашият приятел ви слуша внимателно, вместо да се разсейва с разни неща. Не следете мобилния телефон и не правете други странични дейности. Опитайте се да следите разговора, дори да не се интересувате от темата. Следният трик може да ви бъде от полза: слушайте гласа на вашите приятели, а не това, което говорят. Ако темата на разговор ви убягва, опитайте да я промените любезно.

2. Не бъдете прекалено искрени с хората, които едва познавате

Някои теми на разговор е по-добре да бъдат обсъждани само в приятелски кръг. Ако започнете да разказвате на хората, които едва познавате, за вашите заболявания, финансови проблеми или въпроси, свързани с личния живот, може да откриете, че не всеки цени вашата искреност. Политиката, религията, финансите и личният живот не са подходящи теми за кратък разговор и могат да доведат до недоразумения. По-добре се опитайте да намерите нещо общо с хората, които не са ви близки приятели. Например може да говорите за времето, филмите и спорта.

3. Използвайте правилното количество парфюм

Някои хора използват прекалено много парфюм, защото смятат, че другите няма да усетят неговия аромат. Според правилата за етикет това не е правилно. Съществува концепция, наречена "ароматен кръг" - дефинирана като област, която се равнява на една ръка разстояние от тялото. Хората трябва да усетят парфюма, когато влязат в ароматния кръг. Няколко капки не са достатъчни. Ако използвате парфюм под формата на спрей, впръскайте малко от него във въздуха и преминете през ароматния облак. По този начин може да разпределите благоуханието равномерно върху цялото тяло.

4. Не бъдете прекалено привързани на публично място

Влюбените хора трудно могат да скрият своите силни чувства от обществото. Основното правило в този случай е да се опитате да не карате хората да се чувстват неудобно. Страстните целувки, силните прегръдки и най-вече споровете трябва да бъдат отложени, докато не останете насаме. По този начин показвате уважение не само към другите, но и към вашия партньор.

5. Не слагайте чантата върху масата

Ако отивате на ресторант, не забравяйте, че трябва да поставите малката дамска чанта върху масата. Големите и обемисти дамски аксесоари се слагат на пода или се закачат на облегалката на стола. Избягвайте да поставяте чантата в скута или върху другите мебели.

6. Не сърбайте от напитките

Не изяждайте последната хапка от храната и не изпивайте последната капка от питието. По този начин може да се почувствате прекалено сити, а засмукването на сламката и стърженето на чинията да обезпокоят останалите хора и да създадат лошо впечатление. Обзалагаме се, че не искате да бъдете на една маса с някой, който се храни по подобен начин.

7. Поддържайте правилна дистанция с противоположния пол

Как трябва да се държите, ако видите някой познат на улицата? Дори да сте близки приятели, не скачайте в обятията му и не го поздравявайте прекалено шумно. Просто кимнете, кажете "Здравей!" и изчакайте да реагира. След като ви поздрави, той трябва да ви запознае със своя приятел/приятелка.

8. Бъдете учтиви с всички

Според правилата за етикет трябва да бъдете учтиви с всеки, независимо от неговите възраст или положение. Ако искате да привлечете вниманието на сервитьора, просто кимнете, усмихнете се или вдигнете ръка. В по-големите ресторанти служителите обикновено се представят, след като ви поздравят. Опитайте се да запомните техните имена и да ги използвате по време на вечеря. "Може ли за момент" и "Извинете, господин/госпожо" също са приемливи.

9. Винаги тръгвайте пръв, ако сте мъж

Ако трябва да стигнете до вашите места, но част от реда вече е заета, не преминавайте с гръб към седящите. Същото правило важи за конференции, кина, театри и всяко друго място с амфитеатрално разположение на сядане. Освен това, ако една двойка се придвижва заедно, мъжът трябва да върви напред, а жената да го следва.

10. Дръжте чашата правилно

По време на коктейлно парти трябва да спазвате някои правила. Дръжте чашата с лявата ръка, за да може да използвате дясната за поздрави и ръкостискания. Консумирайте леки закуски, които не изискват отхапване повече от един път. И когато пиете шампанско, не дръжте чашата за столчето, тъй като само сервитьорите правят това.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: www.brightside.me
Снимка: www.theknot.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноНормативни актовеПсихологияФизиологияСоциални грижиТестовеБотаникаЛечения