Начало Съвети Почистете ефикасно плочките с 5 натурални продукта

Почистете ефикасно плочките с 5 натурални продукта

Почистете ефикасно плочките с 5 натурални продукта - изображение

Търкането на плочките не е любимо домакинско задължение, но натрупаното замърсяване по фугите лесно кара банята и кухнята да изглеждат неподдържани и захабени. Освен това плесента крие някои сериозни рискове за здравето.

Вместо да използвате агресивни и токсични продукти като белината, може да се доверите на няколко изпитани домашни средства за почистване на плочки.

1. Оцет
Киселинната природа на оцета помага за създаването на среда, неблагоприятна за развитието на бактерии, мухъл и плесен. Освен това може да почисти остатъци от сапун, вода и минерални наслоявания.
Пригответе разтвор от вода и оцет в съотношение 1:1 и напръскайте с него замърсените плочки. Оставете го да действа за 5 минути, а после изтъркайте с четка. Накрая отмийте с топла вода.

2. Сода бикарбонат
Направете паста за почистване като в малка купа смесите хлебна сода и вода. Използвайте влажна гъба или четка, за да разнесете върху плочките. После измийте с топла вода.
След като нанесете содата, може да напръскате с оцетния разтвор, който ще я накара да образува балончета и да започне да разгражда наслояванията.

Сода бикарбонат

3. Кислородна вода
За да се справите с видими петна и плесен, напръскайте плочките с кислородна вода. Оставете да преседи няколко минути и започнете да търкате засегната зона. За упорити замърсявания повторете процедурата няколко пъти. Ако петното е наистина трудно за премахване използвайте смес от кислородна вода и сода бикарбонат.

4. Лимонов сок
Сокът от лимон също може да се използва за почистване на потъмнели и замърсени повърхности. Подобно на оцета, той има киселинни свойства и създава неблагоприятна среда за развитието на плесен. За максимален ефект пригответе смес от пресен лимонов сок и сода бикарбонат.

 Лимон

5. Боракс
Това е естествен минерал, който е силно алкален (9.3 pH) и се използва за почистване, дезинфекция и премахване на неприятната миризма. Прилага се по същия начин като хлебната сода – потопете гъба или четка в купа с вода и боракс и търкайте до отстраняване на замърсяванията.

Редактор: Гергана Стоева
Източници: apartmenttherapy.com / naturallivingideas.com
Снимки: mantech-inc.com / bioclarity.com / tilesaway.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноЛеченияРецептиНовиниИнтервютаТестовеСоциални грижиНормативни актове