Разберете какво се случва с тялото, когато спрете да ядете месо
Дебатите за ползите и недостатъците от вегетарианството изглеждат безкрайни. Не искаме да влизаме в спор или да заемаме страна. Ние отхвърляме моралните аспекти и обсъждаме отказа от месо от научна гледна точка. Това са 10 промени, които настъпват в тялото, когато спрете да консумирате този хранителен продукт.
1. Започвате да сваляте килограми
Хората, които отказват месото, могат да свалят близо 5 килограма. Освен това, няма нужда да броят калории и да засилват своята тренировъчна програма. Зеленчуковата диета може да се справи чудесно с всичко това.
2. Броят на защитните бактерии в червата се увеличава
Чревната флора на хората, които консумират месо, се различава от тази на вегетарианците. Според данните вторият тип разполагат с повече защитни бактерии в организма. Въпреки това, чревната флора има нужда от време, за да се реорганизира и подобри. В началото може да се появи подуване и прекомерен метеоризъм, тъй като червата и панкреаса се адаптират към храната, базирана на растителни продукти и се усеща недостиг на ензими.
3. Кожата изглежда по-здрава
Много вегетарианци отбелязват, че тяхната кожа се подобрява: пъпките, акнето и черните точки изчезват. Учените казват, че заместването на месото с плодове и зеленчуци води до пълно изчерпване на токсините в организма. Подобна детоксикация оказва чудесно въздействие върху кожата.
4. Ставате по-енергични
Едно от най-важните неща, които хората забелязват, след като спрат да консумират месо, е, че се чувстват много по-енергични. "Бяхме напълно изтощени вечер, дори когато прекарвахме цял ден в офиса. Сега се нуждаем от добра тренировка, за да се почувстваме уморени.", казват вегетарианците. Това не е изненадващо, защото подобна диета не само може да ви помогне да свалите килограми и да премахнете токсини, но и да почувствате известна лекота.
5. Рискът от сърдечно-съдови заболявания намалява
Връзката между червеното месо и сърдечно-съдовите заболявания е открита отдавна. Американски учени установяват, че кератинът в този хранителен продукт предизвиква химични реакции, които оказват негативно въздействие върху сърцето. Интересното е, че при вегетарианците е по-малък рискът от развитие на хипертония, диабет и колоректален рак.
6. Холестеролът намалява с една трета
Отказът от консумация на месо води до намаляване на холестерола в кръвта. Подобен ефект може да се наблюдава при прием на лекарства. В този случай липсват странични ефекти: единственият е, че ставате все по-здрави. При хора с атеросклероза е силно препоръчително да приемат повече плодове и зеленчуци.
7. Вашите "добри" гени работят по-добре
Учените установяват, че условията на околната среда засягат работата на нашите гени. Те се делят на два вида: "добри" и "лоши". Ако водите нездравословен начин на живот, "лошите" гени започват да работят по-бързо. Това води до развитието на хронични заболявания и затлъстяване. Здравословният начин на живот подобрява работата на "добрите" гени и на цялото тяло.
8. Възможно е да настъпи хранителен дефицит
Ако спрете да консумирате месо, може да се сдобиете с недостиг на йод, желязо и витамин D и B12. Въпреки това, учените твърдят, че придържането към диета, богата на бобови растения (боб, леща), ядки, плодове, зеленчуци и зърнени храни, води до възстановяване на баланса в организма. Нещо повече - витамините и добавките могат да се използват за справяне с хранителните недостатъци.
9. Може да не усещате вкуса на храната
Цинкът е основен елемент, който е отговорен за усещането на вкусовете. Той може да бъде открит предимно е стридите и червеното месо. Вегетарианците трябва да намерят друг полезен източник на този елемент. Ядките, бобовите растения, зърнените и млечните продукти съдържат необходимото количество от него. Вегетарианците трябва да набавят още 50% от препоръчителния дневен прием на цинк заедно със своето хранене.
10. Мускулите се нуждаят от повече време, за да се възстановят
Протеините са от съществено значение за укрепване и възстановяване на мускулния корсет след тренировка. И двата вида (животински и растителни) се справят добре с тази задача. Имайте предвид, че растителните протеини имат нужда от повече време, за да започнат да действат. Диетолозите препоръчват на спортистите, които са вегани и вегетарианци, да ги приемат веднага след тренировка, защото се абсорбират по-бързо и по-лесно.
Източник: www.brightside.me
Снимка: www.awarenessdays.com
По статията работи: Маргарита Добрева
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
ВИНО ДАРОБАС ПИНО НОАР ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
ОЗОНАТОР ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ TQ-D34
Безплатна доставка за България!СОЛГАР ХРОМ ПИКОЛИНАТ капсули 200 мкг * 90
ДЖАРОУ ФОРМУЛАС БРОМЕЛАИН таблетки 1000 GDU * 30
МАЙПРОТЕИН THEWHEY 1800 гр.
Безплатна доставка за България!СТАТИЯТА е свързана към
- Здраво тяло
- Нетрадиционно
- Как и колко да варим различните видове месо
- Чия, чиа
- Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)
- Диета Карнивор - основана единствено на месо
- Защо консумацията на сурово месо е опасна за здравето
- Задушено пиле с картофи
- Накиснете месото в солена вода, за да го изчистите от кръвта
- Отслабване и детоксикация чрез суровоядство
- Пилешка пастърма с лютивка и червен пипер
- Защо е полезно да ядем гъше месо
Коментари към Разберете какво се случва с тялото, когато спрете да ядете месо