Начало Съвети Здрав дух Общуване 10 съвета как да бъдете успешни на интервю за работа

10 съвета как да бъдете успешни на интервю за работа

10 съвета как да бъдете успешни на интервю за работа - изображение

Ако ви предстои интервю за работа, то е добре да отделите достатъчно време, за да изпълните някои основни стъпки към успешното му провеждане. Вижте тези 10 съвета и ги използвайте в своя полза, за да впечатлите бъдещите си работодатели и да преборите конкуренцията.

1. Направете свое изследване

изследване

Проучете фирмата, в която кандидатствате и по възможност интервюиращите ви лица. Покажете сериозно отношение към желаната позицията, подготвяйки се с необходимите данни и информация. Всичко, което предварително разберете, може да ви бъде от полза, дори на пръв поглед да ви се струва маловажно.

2. Визуализирайте и репетирайте

репетирайте

Често бъдещите работодатели задават към кандидатите трудни въпроси, за да имат възможност да преценят как те биха се справили в напрегнати ситуации. Бъдете подготвени за тях. Визуализирайте интервюто и всички въпроси, които повече или по-малко вероятно биха могли да възникнат. Репетирайте своите отговори, като внимавате след това те да не прозвучат твърде заучено и неискрено.

3. Подгответе се за поведенчески въпроси

поведенчески въпроси

Интервюиращите задават въпроси, свързани с поведението ви и евентуални ваши реакции, за да се опитат да предвидят бъдещи резултати. Тези въпроси ще целят да идентифицират ключовите ви компетенции и умения, така че е изключително важно да подготвите отговори, които да съответстват на реалните ви умения и спрямо изискванията на конкретната позиция и фирма. Съсредоточете се върху предишни постижения, които подчертават вашите способности в лидерството, работата в екип, решаването на проблеми и конфликти и реагиране при неуспехи.

4. Погрижете се за външния си вид

външен вид

Първото впечатление винаги е с особена важност. Ако имате възможност, попитайте предварително как би било добре да изглеждате. Оптималният вариант е да се облечете официално/делово, като не използвате твърде остър парфюм, ярки цветовете и аксесоари. Не дъвчете дъвка по време на разговора и не забравяйте да изглеждате уверени и да седите изправени.

5. Пристигнете по-рано, но не твърде рано

пристигнете по-рано

Отидете за интервюто си около пет минути преди уговорения час. Постарайте се да не закъснявате. Дори една-две минути могат неминуемо да нарушат доброто първо впечатление, което е необходимо да създадете. Също така е препоръчително да не пристигате твърде рано и да оказвате (дори негласен) натиск върху интервюиращите хора, ако те все още не са готови за разговора. Предвидете достатъчно време за път до посоченото за среща място, но ако все пак попаднете в непредвидена ситуация и се налага да закъснеете, се обадете във фирмата и уведомете за създалите се обстоятелства.

6. Използвайте осъзнато езика на тялото

езика на тялото

Представете се с усмивка, ръкостискане, което съответства на твърдостта на интервюиращия и спокойно и уверено поведение. Следвайте ръководството му да седнете или да се отправите към друго място. Не забравяйте, че невербалните комуникационни знаци са част от впечатлението, което правите. Слабо ръкостискане например показва липса на решителност. Отблъснатият поглед сигнализира за недоверие или безразличие към работата. Покажете асертивност, като се изправите на стола си и леко се наведете към своя събеседник.

7. Водете си записки

записки

Вземете си бележник и писалка и си водете записки по време интервюто. Това е ефективен начин да покажете своя интерес към работата и вниманието ви към детайлите. Същевременно ви дава възможност да погледнете надолу понякога, ако искате да избегнете в даден момент контакта с очи.

8. Не питайте за пари

Не питайте за пари

Не повдигайте въпроса за заплащане, а изчакайте тази инициатива да поеме отсрещната страна. Ако ви попитат каква заплата очаквате, бъдете честни и нелаконични в назоваването на точна сума. Тогава е и момента да уговорите размера на осигуровките и начина на получаване на месечните възнаграждения.

9. Бъдете открити

бъдете честни

Не лъжете, ако сте били съкратени или уволнени от предишната ви работа. Истината рано или късно ще излезе наяве. Използвайте реални факти и основателни причини за достигане до настоящата ситуация. След това изместете фокуса на разговора към вашите умения и ако е възможно, насочете бъдещия работодател към референции, гарантиращи вашите ефективност и компетентност.

10. Задавайте въпроси

въпроси

Едно интервю за работа е проучване на вашия опит и постижения, но това също е и възможност да разберете дали фирмата е подходяща за вас и отговаря на вашите очаквания и изисквания. Покажете умението си да общувате с някои добри въпроси. Например:

  • Какви са основните предизвикателствата пред фирмата ви в близко бъдеще?
  • Къде виждате компанията след 5-10 години?
  • Какво означава успех за вас и за вашата фирма?
  • С какво предишните служители спечелиха и изгубиха тази позиция?
  • Вярвам, че съм много подходящ човек за вашата фирма. Има ли още нещо, което мога да направя, за да разсея някакви ваши съмнения?

Успех!

 

По статията работи: Даниела Дамянова
Източник: thebalance.com
Снимки: miafrancescaraleigh.com, pexels.com, istockphoto.com, workinsports.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлАнкетиИнтервюта