Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно 10 храни, които предоставят повече вреди, отколкото ползи

10 храни, които предоставят повече вреди, отколкото ползи

10 храни, които предоставят повече вреди, отколкото ползи - изображение

Здравословните храни достигат своя възход и в момента са по-популярни от всякога. Рекламните гении правят различни "магии", за да ни накарат да повярваме, че продуктите, които купуваме, са полезни за нас. Но някои от тях носят повече вреди, отколкото ползи.

1. Плодов сок

Плодовият сок не е направен от истински плодове. Той съдържа химични вещества, които му придават специфични вкус и аромат. В действителност, ние пием ароматна вода, пълна с голямо количество захар. Дори да си приготвите плодов сок в домашни условия с помощта на пресни съставки, той няма да бъде толкова полезен, тъй като губите фибрите. Единственото нещо, което е останало в него, това е захарта. Ако не искате да качвате килограми, най-добре да консумирате плодовете в чист вид.

2. Енергийни блокчета

Няма значение дали вашите любими енергийни блокчета съдържат ядки, плодове и фибри. Повечето от тях са богати на захар и бедни на хранителни вещества. Ако търсите здравословна закуска, изберете ябълка или сурови бадеми.

3. Печен боб

Бобът съдържа голямо количество фибри. Освен това той е чудесен източник на протеини. Не може да кажем същото за печения боб. Той съдържа захар, натрий и други добавки. Ако искате да избегнете ненужните калории, заложете на варения боб.

4. Претцели

Претцелите, здравословната закуска на всички времена, възхвалявана от милиони хора по целия свят, изглежда няма почти никаква хранителна стойност. Тя съдържа много натрий и малко протеини. Ако все пак желаете да консумирате претцели, е по-добре да го направите в комбинация с фибри и протеини (ябълки и нискомаслено сирене).

5. Зеленчуков чипс

Не се учудвайте, ако разберете, че зеленчуковият чипс в действителност е толкова малък, тънък и преработен (без значение дали е пържен или печен), че неговата хранителна стойност просто изчезва. Най-добре консумирайте сурови зеленчуци!

6. Преработени храни - "нискомаслени" и "без мазнини"

След като обявяват наситени мазнини за врагове, производителите решават да ги премахнат от своите продукти. Оказва се, че по този начин вкусът на храните се губи. За да поправят тази грешка, производителите добавят повече захар. Наситените мазнини са относително безвредни, но захарта не.

7. Оризови крекери

Оризовите крикери са предпочитани от хората, които искат да свалят килограми. Но те не са толкова полезни, колкото си мислите. Крекерите съдържат голямо количество въглехидрати и почти никакво фибри и белтъчини. Те снабдяват организма с калории, без да го засищат.

8. Спортни напитки

Спортната напитка представлява ароматизирана вода със захар и електролити (сол), която е полезна за тренировката на спортистите. Обикновените хора нямат нужда от допълнително количество сол и само малко от тях се нуждаят от течна захар. Ако не планирате дълга тренировка, заложете на добрата стара вода.

9. Ядки

Не трябва да консумирате ядки една след друга. Това може да ви звучи смешно, но е напълно вярно. Ядките са здравословни, когато се приемат в умерени количества. Приблизително 6 броя дневно могат да осигурят всички предимства и да ви накарат да спрете да чувствате глад. Колкото повече ядки консумирате, толкова повече калории приемате.

10. Обработени органични или безглутенови храни

"Органичните" и "безглутеновите" храни се радват на своя разцвет, привличайки милиони любители всеки ден. Това, което не се споменава е, че тези продукти могат да съдържат голямо количество захар, рафинирани зърна и нездравословни мазнини. Истинските органични и безглутенови храни са пресните плодове и зеленчуци.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.rd.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиНовиниХранене при...ЛюбопитноДиетиСпортРецептиСоциални грижиНормативни актовеАнкетиСтатистически проучванияЛеченияПсихологияФизиологияОрганизацииИнтервютаЗаведенияАлтернативна медицинаБотаникаПроизводители