Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести 7 съвета за справяне с ниското кръвно

7 съвета за справяне с ниското кръвно

7 съвета за справяне с ниското кръвно - изображение

Ниското кръвно, известно още като хипотония, се определя от стойности на долната и горната граница по-ниски от 90 на 60 mm Hg. Повечето хора не се налага да приемат специални медикаменти, но периодично появяващите се симптоми могат да доведат до неприятни последици като отмаляване, липса на концентрация, замаяност и замъглено зрение.

Добрата новина е, че малки промени в стила на живот и правилна реакция при ниско кръвно, могат значително да намалят случаите на хипотония и да облекчат симптомите.

1. Пийте достатъчно вода
Ако сте предразположени към ниско кръвно, е важно през целия ден да приемате равномерни количества вода. Това увеличава обема на кръвта и ви предпазва от дехидратация, което спомага за поддържането на по-добри нива на кръвно налягане. Тази стратегия е особено важна през летните месеци.

Сол

2. Използвайте сол
Солта не се препоръчва за хора с хипертония, именно защото повишава кръвното налягане. При усещане за паднало кръвно може да си направите солен воден разтвор, да пиете айрян или да хапнете по-силно солена храна.

3. Включете малки, но чести хранения
Пропускането на хранения, както и твърде обилните менюта, са предпоставка за падане на кръвното. Правилното разпределение на дневната диета може да има съществен ефект върху стабилността на кръвното налягане. Избягвайте да излизате, без да сте яли, и винаги дръжте нещо малко на разположение в случай на премаляване.

Малки хранения4. Кръстосайте крака
Изследванията показват, че в резултат на притискането на вените на краката, кръвното налягане се повишава.

5. Приемайте малки дози кофеин
В някои случаи лекарите препоръчват да се приемат малки дози кафе или чай с кофеин. Съставката временно засилва пулса и може да вдигне кръвното, или да предотврати хипотонията през деня.

Кафе

6. Намалете алкохола
Дори умерената консумация на алкохол може да има негативни последствия върху кръвното налягане и затова е добре да се ограничи.

7. Използвайте лекарства
Ако хипотонията се проявява често и пречи на ежедневните ви дейности, се консултирайте с лекар, който може да ви изпише рецепта за хапчета или капки за ниско кръвно.

Редактор: Гергана Стоева
Източници: mayoclinic.org / medicalnewstoday.com / healthline.com
Снимки: financialtribune.com / freepik.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноХранене при...НовиниФизиологияАлт. медицинаИсторияБотаникаВидеоПроизводителиЛеченияИзследвания