Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Какво трябва да знаем за нитратите и нитритите

Какво трябва да знаем за нитратите и нитритите

от 27 юни 2019г., обновено на 24 март 2023г.
Редактор: Вероника Събова
Какво трябва да знаем за нитратите и нитритите - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Съдържанието на нитрати и нитрити в храните предизвиква немалко въпроси. Вредни ли са за нашето здраве? Кои хранителни продукти е добре да се ограничат? Предизвикват ли формиране на канцерогенни вещества? Ето някои интересни факти, с които е добре да сме запознати, за да избегнем потенциални вредни ефекти.

Какво представляват нитратите и нитритите?

Нитратите и нитритите са естествени съединения, съставени от азот и кислород, като разликата им е в тяхната химическа структура. Нитратите съдържат една азотна и три кислородни молекули (NO3), а нитритите – една азотна и две кислородни молекули (NO2).

Докато нитратите са доста стабилни, то нитритите не са. При определени условия – като готвене на висока температура – понякога се превръщат в съединения, наречени нитрозамини, на които се дължи лошата им репутация.

Това, което може да бъде объркващо, е, че двете съединения имат потенциални ползи за човешкото здраве. Въпреки това техните странични продукти, нитрозамините, се считат за вероятни канцерогени, което означава, че многократното излагане на високи нива може да доведе до превръщането на нормалните клетки в ракови.

Източници на нитрати и нитрити

Нитратите и нитритите се намират естествено в човешкото тяло, включително в слюнката, червата и цялата кръвоносна система. Освен това редовно се сблъскваме с тях при консумацията на зеленчуци, преработени храни, сушени меса, сирене, питейна вода, алкохолни напитки. Те се съдържат също в козметиката, замърсения въздух и цигарения дим.

Използването на двете съединения има хилядолетна история, като през последните десетилетия най-често са добавяни към сушени меса и други храни с цел запазване и подобряване на вкуса и цвета.

Сушени меса

Преработените меса като бекон, шунка и колбаси често са критикувани, че са значителни източници на нитрати и нитрити. Но през последните години новите процеси на втвърдяване значително намаляват нивата на активни нитрати в тези продукти. Една от тези техники включва добавяне на витамин С (аскорбинова киселина), който предотвратява създаването на нитрозамини.

85% от нитратите и 30% от нитритите, които приемаме, идват от пресни плодове и зеленчуци и едва 6% от сушени месни продукти.

>>> Как да премахнем нитратите от зеленчуците и плодовете?

На какво се дължат опасенията относно консумацията на нитрати и нитрити?

През 40-те и 50-те години на миналия век става ясно, че много високите концентрации на нитрати и нитрити в питейната вода, като например замърсяването на кладенчова вода около фермите, могат да бъдат смъртоносни за риби, животни и малки деца.

Опасенията за безопасността на добавените нитрати и нитрити в преработеното месо пък нарастват в продължение на десетилетия, започвайки през 70-те години на миналия век, когато експертите предполагат, че превръщането им в нитрозамини може да бъде свързано с рак на устната кухина и стомаха. През следващите години проучвания върху животни и лабораторни изследвания засилват загрижеността относно връзката между нитрозамините и повишения риск от ракови заболявания.

Въпреки това епидемиологичните и наблюдателните проучвания при хора са непоследователни – при тези, които откриват връзка, въздействието е много малко, почти незначително.

В опит да се изясни рискът изследователи извършват метаанализ на обсервационни проучвания, който не наблюдава връзка между съединенията и повечето от изследваните видове рак. Установено е, че ракът на стомаха е по-рядко срещан с увеличаване на експозицията, докато случаите на рак на щитовидната жлеза и мозъчните глиоми са съответно 1,5 и 1,2 пъти по-чести.

През 2015 г. обаче Международната агенция за изследване на рака (IARC) – специализирана агенция за борба с рака на Световната здравна организация – класифицира преработените меса като „канцерогенни“, а червеното месо като „вероятно канцерогенно“ при хората.

Месо

Мнозина учени критикуват решението на IARC. Повечето критици отбелязват, че доказателствата са слаби, но дори да се приеме, че има връзка, мащабът на ефекта би бил изключително малък. За съжаление, използваната класификационна схема не отчита този факт.

Потенциалните ползи за здравето от нитратите и нитритите

Може ли консумацията на нитрати и нитрити наистина да е полезна за здравето? Най-новите изследванията сочат, че е възможно.

Метаанализ на проучвания върху хора, проведен през 2018 г., открива доказателства за следните благоприятни ефекти върху сърдечносъдовото здраве:

  • понижаване на кръвното налягане в покой;
  • намаляване възпалението на кръвоносните съдове;
  • предотвратяване стесняването на кръвоносните съдове;
  • намаляване сковаността на артериите;
  • понижаване на риска от образуване на съсиреци.

Авторите заключават, че консумацията на хранителни нитрати или приемането им като добавка може да представлява проста стратегия за понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания. Смята се, че ползата се дължи на превръщането на двете съединения в азотен оксид. Всъщност някои изследователи заключават, макар и противоречиво, че поради този процес, нитратите и нитритите трябва да се считат за хранителни вещества, подобни на витамините.

Въпреки това други експерти са на мнение, че доказателствата все още не са убедителни и са необходими повече проучвания, за да се разграничат ясно плюсовете и минусите за здравето на сърцето.

Точно както при витамините, всичко зависи от дозата. Според изследователите високите количества нитрати могат да бъдат вредни за здравето, докато ниските е възможно да доведат до дефицит на основни вещества.

Източник:

What you need to know about nitrates and nitrites: https://www.dietdoctor.com/low-carb/nitrates-nitrites

Още по темата:
  • Как да намалим консумацията на пестициди, съдържащи се в плодовете и зеленчуците? Как да намалим консумацията на пестициди, съдържащи се в плодовете и зеленчуците?
  • Как да премахнем нитратите от плодовете и зеленчуците Как да премахнем нитратите от плодовете и зеленчуците
  • Как да отстраним серния диоксид (Е220) от сушените плодове? Как да отстраним серния диоксид (Е220) от сушените плодове?
  • Измивайте зеленчуците в солена вода, за да запазите полезните им свойства Измивайте зеленчуците в солена вода, за да запазите полезните им свойства
3.0/5 2 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ТЕСТ ЛЕНТИ ЗА УРИНА ЗА 10 ПОКАЗАТЕЛЯ LABOQUICK * 100
21.32лв. / 10.90 €

ТЕСТ ЛЕНТИ ЗА УРИНА ЗА 10 ПОКАЗАТЕЛЯ LABOQUICK * 100

ТЕСТ ЛЕНТИ С РЕАГЕНТИ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА УРИНА URS 10T * 100
18.90лв. / 9.66 €

ТЕСТ ЛЕНТИ С РЕАГЕНТИ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА УРИНА URS 10T * 100

ТЕСТ ЛЕНТИ ЗА УРИНА МЕДИ-ТЕСТ COMBI 11 * 50
41.90лв. / 21.42 €

ТЕСТ ЛЕНТИ ЗА УРИНА МЕДИ-ТЕСТ COMBI 11 * 50

АДВЕНТ ЛАЙФ ТЕСТ ЗА ИНФЕКЦИИ НА ПИКОЧНИТЕ ПЪТИЩА 4 в 1
10.30лв. / 5.27 €

АДВЕНТ ЛАЙФ ТЕСТ ЗА ИНФЕКЦИИ НА ПИКОЧНИТЕ ПЪТИЩА 4 в 1

СОЕКС ECOVISOR F4
570.00лв. / 291.44 €

СОЕКС ECOVISOR F4

Безплатна доставка за България!

Коментари към Какво трябва да знаем за нитратите и нитритите

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Какво трябва да знаем за нитратите и нитритите
    www.framar.bg 
    на 08 October 2025 в 13:47
    Коментирайте "Какво трябва да знаем за нитратите и нитритите"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Околна среда и бит
  • Хранене и готвене
  • E250 Натриев нитрит
  • E251 Натриев нитрат
  • E252 Калиев нитрат
  • Как да намалим консумацията на пестициди, съдържащи се в плодовете и зеленчуците?
  • E249 Калиев нитрит
  • Как да премахнем нитратите от плодовете и зеленчуците
  • Нитрозамините, които се образуват при готвенето на храна, пораждат притеснения за здравето
  • Нитратите във водата са свързани с риск от преждевременно раждане
  • Нитратите във водата могат да имат негативни последици върху феталното развитие на плода
  • Как да отстраним серния диоксид (Е220) от сушените плодове?
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Генна терапия може да забави със 75% хода на болестта на ХънтингтънГенна терапия може да забави със 75% хода на болестта на Хънтингтън

Генна терапия може да забави със 75% хода на болестта на Хънтингтън

от 08 окт 2025г.Прочети повече
Менструалният цикъл е свързан със структурни промени в мозъкаМенструалният цикъл е свързан със структурни промени в мозъка

Менструалният цикъл е свързан със структурни промени в мозъка

от 08 окт 2025г.Прочети повече
От безводие към наводнения или защо кризите преливат една в другаОт безводие към наводнения или защо кризите преливат една в друга

От безводие към наводнения или защо кризите преливат една в друга

от 08 окт 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Колоездачен клуб Берое ви кани на спортно състезание с кауза в Стара Загора - 5 октомври 2025 г., неделя, от 10:00 ч.

преди 11 дни, 20 часа и 43 мин.

Характерна клинична картина на Морбус мортум

преди 20 дни, 23 часа и 44 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се променя нагласата ви спрямо безопасността на ваксините?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ТРИХОЛОГИЧЕН ПИЛИНГ ЗА КОСА 100 мл SO!FLOW

ЕНЕРГИЗИРАЩ ДУШ ГЕЛ С ГУАВА И ЛИЧИ 400 мл SO!FLOW

ХАРТМАН АТРАУМАН ПРЕВРЪЗКИ СЪС СРЕБРО 10 см/10 см * 3

ИЗГЛАЖДАЩ БАЛСАМ СЛЕД ИЗПРАВЯНЕ С КЕРАТИН 400 мл SO!FLOW

БОТАНИК ЧОЙС БОР КОМПЛЕКС капсули 3 мг * 90

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

БРОНХО - ВАКСОМ ЗА ВЪЗРАСТНИ капсули 7 мг * 30 OM PHARMA

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 08 окт 2025г. в 13:43:06

СИМБИКОРТ ТУРБУХАЛЕР прах за инхалация 160 / 4.5 мкг 120 дози

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 08 окт 2025г. в 13:42:59

КЕРАТОЛИН ГЕЛ ЗА ОМЕКОТЯВАНЕ И ИЗЛЮЩВАНЕ НА МАЗОЛИ И КОКОШИ ТРЪН 15 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 08 окт 2025г. в 13:40:41

ЗАФРИЛА таблетки 2 мг * 28

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 08 окт 2025г. в 13:39:38

РЕВЕРАНЦА таблетки 20 мг / 5 мг * 28 ЧАЙКАФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 08 окт 2025г. в 13:38:19
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival