Накисвайте бадемите, за да станат по-полезни

Бадемите са много полезни ядки, които са заредени с елементи, осигуряващи разнообразни ползи за организма. Според диетолозите най-добрият начин да усвоите тези ценни вещества е да оставяте ядките накиснати във вода. Причината е, че по този начин организмът може да абсорбира повече от витамините и минералите, които те съдържат.
Външният слой на бадемите съдържа ензим инхибитор, който възпрепятства цялостното усвояване на полезните съставки на бадема. Влагата предизвиква неговото отделяне и освен това прави ядката по-лесно смилаема. Също така при накисване бадемите отделят ензима липаза, който участва в разграждането на мазнините и улеснява храносмилането.
Когато количествата на танини и киселини в кората намалее, организмът може да поеме повече от наличните витамини и минерали. Накиснатите бадеми предлагат значително повече витамин Е, който действа като антиоксидант, борещ се с възпаленията в тялото. Присъствието на високи количества мононенаситени мастни киселини и витамин Е водят до подобряване на нивата на лошия холестерол. Освен това от престоялите във вода бадеми може да си набавите повече фолиева киселина.
Като добър източник на антиоксиданти, бадемите спомагат за неутрализиране на свободните радикали и намаляване на риска от сериозни хронични заболявания. Според изследванията, те съдействат и за подобряването на мозъчните функции.
Ето как да си направите накиснати бадеми, за да отключите максимума от полезните им свойства.
- Поставете в купа 1-2 чаши сурови бадеми и налейте топла вода, така че да ги покриете. Препоръчително е да го направите следобед или вечерта, за да може да има достатъчно време ядките да се накиснат до сутринта.
- След 8-12 часа излейте водата и обелете кафявата обвивка на бадемите.
Редактор: Гергана Стоева
Източници: organicfacts.net / stylecraze.com
Снимки: chewwonthis.wordpress.com / lifealth.com / harkola.online
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЛУМЕНЕ КЛАСИКО АДВАНС ЛИФТИНГ ОКОЛООЧЕН КРЕМ ЗА ВСЕКИ ТИП КОЖА 15 мл
ЛУМЕНЕ VALO НОЩЕН КРЕМ-МАСКА С ВИТАМИН Ц ЗА БЛЯСЪК И СИЯНИЕ 50 мл
ЕТЕРИКА РЕГЕНЕРИРИРАЩО МАСЛО ЗА ЛИЦЕ 22 мл
МАРИСТО МАСЛО ОТ ОРЕХОВИ ЯДКИ 500 мл
КАЙСИЕВИ ЯДКИ ГОРЧИВИ 150 г СТЕЛ АРГО
МАСЛО ОТ ХИМАЛАЙСКИ КАЙСИИ 100 мл ENERGY GROUP
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- По кое време на деня се пият витамините и добавките
- Хранителни добавки и витамини за напълняване и апетит
- Използвайте лесен метод за дестилиране на вода
- Бадеми - полезни и вредни свойства
- Как да си набавим витамини по естествен път
- Кои витамини и минерали е добре да се приемат заедно
- Ползи и вреди на бадемовото брашно
- Лечение при махмурлук
- Да си направим "жива" вода сами вкъщи
- Колко вода трябва да пием на ден според теглото си – формули за изчисляване и таблица
Коментари към Накисвайте бадемите, за да станат по-полезни