Накисвайте бадемите, за да станат по-полезни

Бадемите са много полезни ядки, които са заредени с елементи, осигуряващи разнообразни ползи за организма. Според диетолозите най-добрият начин да усвоите тези ценни вещества е да оставяте ядките накиснати във вода. Причината е, че по този начин организмът може да абсорбира повече от витамините и минералите, които те съдържат.
Външният слой на бадемите съдържа ензим инхибитор, който възпрепятства цялостното усвояване на полезните съставки на бадема. Влагата предизвиква неговото отделяне и освен това прави ядката по-лесно смилаема. Също така при накисване бадемите отделят ензима липаза, който участва в разграждането на мазнините и улеснява храносмилането.
Когато количествата на танини и киселини в кората намалее, организмът може да поеме повече от наличните витамини и минерали. Накиснатите бадеми предлагат значително повече витамин Е, който действа като антиоксидант, борещ се с възпаленията в тялото. Присъствието на високи количества мононенаситени мастни киселини и витамин Е водят до подобряване на нивата на лошия холестерол. Освен това от престоялите във вода бадеми може да си набавите повече фолиева киселина.
Като добър източник на антиоксиданти, бадемите спомагат за неутрализиране на свободните радикали и намаляване на риска от сериозни хронични заболявания. Според изследванията, те съдействат и за подобряването на мозъчните функции.
Ето как да си направите накиснати бадеми, за да отключите максимума от полезните им свойства.
- Поставете в купа 1-2 чаши сурови бадеми и налейте топла вода, така че да ги покриете. Препоръчително е да го направите следобед или вечерта, за да може да има достатъчно време ядките да се накиснат до сутринта.
- След 8-12 часа излейте водата и обелете кафявата обвивка на бадемите.
Редактор: Гергана Стоева
Източници: organicfacts.net / stylecraze.com
Снимки: chewwonthis.wordpress.com / lifealth.com / harkola.online
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЛУМЕНЕ КЛАСИКО АДВАНС ЛИФТИНГ ОКОЛООЧЕН КРЕМ ЗА ВСЕКИ ТИП КОЖА 15 мл
ЛУМЕНЕ VALO НОЩЕН КРЕМ-МАСКА С ВИТАМИН Ц ЗА БЛЯСЪК И СИЯНИЕ 50 мл
КАЙСИЕВИ ЯДКИ ГОРЧИВИ 150 г СТЕЛ АРГО
МАСЛО ОТ ХИМАЛАЙСКИ КАЙСИИ 100 мл ENERGY GROUP
БОТАЛАЙФ МАСЛО ОТ КАЙСИЕВИ ЯДКИ 20 мл
ХЕРБАЛКАН БОЗОЙЛ тинктура 50 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- По кое време на деня се пият витамините и добавките
- Хранителни добавки и витамини за напълняване и апетит
- Да си направим "жива" вода сами вкъщи
- Най-добрите витамини за коса, кожа и нокти
- Бадеми - полезни и вредни свойства
- Използвайте лесен метод за дестилиране на вода
- Кои витамини и минерали е добре да се приемат заедно
- Лечение при махмурлук
- Как и защо да си направим вода с електролити
- Лечение при следродилна депресия: лекарства, добавки, полезни съвети
Коментари към Накисвайте бадемите, за да станат по-полезни