Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Накисвайте бадемите, за да станат по-полезни

Накисвайте бадемите, за да станат по-полезни

Накисвайте бадемите, за да станат по-полезни - изображение

Бадемите са много полезни ядки, които са заредени с елементи, осигуряващи разнообразни ползи за организма. Според диетолозите най-добрият начин да усвоите тези ценни вещества е да оставяте ядките накиснати във вода. Причината е, че по този начин организмът може да абсорбира повече от витамините и минералите, които те съдържат.

Външният слой на бадемите съдържа ензим инхибитор, който възпрепятства цялостното усвояване на полезните съставки на бадема. Влагата предизвиква неговото отделяне и освен това прави ядката по-лесно смилаема. Също така при накисване бадемите отделят ензима липаза, който участва в разграждането на мазнините и улеснява храносмилането.

Бадеми

Когато количествата на танини и киселини в кората намалее, организмът може да поеме повече от наличните витамини и минерали. Накиснатите бадеми предлагат значително повече витамин Е, който действа като антиоксидант, борещ се с възпаленията в тялото. Присъствието на високи количества мононенаситени мастни киселини и витамин Е водят до подобряване на нивата на лошия холестерол. Освен това от престоялите във вода бадеми може да си набавите повече фолиева киселина.

Като добър източник на антиоксиданти, бадемите спомагат за неутрализиране на свободните радикали и намаляване на риска от сериозни хронични заболявания. Според изследванията, те съдействат и за подобряването на мозъчните функции.

Белени бадеми

Ето как да си направите накиснати бадеми, за да отключите максимума от полезните им свойства.

  • Поставете в купа 1-2 чаши сурови бадеми и налейте топла вода, така че да ги покриете. Препоръчително е да го направите следобед или вечерта, за да може да има достатъчно време ядките да се накиснат до сутринта.
  • След 8-12 часа излейте водата и обелете кафявата обвивка на бадемите.

Редактор: Гергана Стоева
Източници: organicfacts.net / stylecraze.com
Снимки: chewwonthis.wordpress.com / lifealth.com / harkola.online

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...Храни и ястияДиетиЛайфстайлБотаникаВидеоЛеченияНовиниСнимкиИсторияСпорт и туризъмНормативни актовеФизиологияАлт. медицинаСпортПроизводителиОрганизацииСъставкиТестове