Основни техники за готвене, представени от известни кулинарни блогъри
Не е ли прекрасно, когато любовта към вкусната храна се съчетава с добрите кулинарни умения? Както и да е, без значение колко добре готвите, няма причина да се разстройвате, ако вашият ориз изглежда зле или коричката на печеното пиле не е същата като тази, която си представяте. Всичко може да бъде научено. Най-важното е да се запознаете с характеристиките, които придават незабравим вкус на вашите ястия. Представяме ви компилация от кулинарни тайни, способни да помогнат за усвояването на някои основни техники на готвене.
Кулинарни трикове за по-бързо, лесно и вкусно приготвяне на храната
Защо е необходимо да печете на точно определена температура?
Температурата за печене е много важна за плътността и текстурата на вашите пайове и кексове. Много фурни не разполагат с точен идентификатор. Ето защо може да продължите да печете на по-ниска или по-висока температура от тази, описана в рецептата. Как да се справите с подобен проблем? Най-добре да се снабдите с термометър за печене, за да следите точната температура и при необходимост да я регулирате.
Готвачите използват формули, за да запомнят рецептите
Професионалните сладкари използват специфични формули, за да определят съотношението на съставките и да улеснят печенето. Например, за приготвянето на мъфини, те се нуждаят от 1 яйце, 1 част масло и 2 части течност. Ако искате да намерите нови рецепти и да запомните старите, следната таблица на съотношението може да ви бъде от полза.
Как да приготвим пай с перфектна коричка?
За да направите това, охладете предварително съставките. Те предпазват маслото от разтапяне преди началото на печене. Също така е хубаво да използвате студена вода, тъй като тя предотвратява появата на глутен.
Всеки знае, че трябва да поръси дъното на тавата за печене с брашно, преди да прехвърли тестото в нея. Въпреки това, ако приготвяте сладкиш, може да заместите пшеничния продукт с какао на прах. То придава приятен аромат на ястието, без да влияе върху неговия вкус.
Как да приготвите нудълс в домашни условия
След като направите нудълс, трябва да го поставите в найлонова торбичка с херметическо затваряне и да добавите студена вода. По този начин може да направите тестеното изделие по-мека и да предотвратите неговото слепване, без да използвате масло. След това, всичко, което трябва да направите, е да изсипете нудълса във вряща солена вода за минута.
Приготвяне на хляб, кекс и други
Поставете два слоя хартия за печене върху дъното и стените на формата за кекс. Намажете с обилно количество масло. Изсипете и изпечете сместа. Охладете и използвайте ръбовете на хартията за печене, за да извадите тестеното изделие от съда.
Добавяхте малко алкохол (водка, ром или коняк) към вашите печива. Те ще станат по-хрупкави и ароматни.
Как количеството на яйцата оказва влияние върху печенето?
Яйцата оказват влияние върху вкуса, цвета, влажността и текстурата на тестото. Нека дадем няколко примера. Тестото, което не съдържа яйца, става по-плътно, по-гъсто и по-бледо при печене, докато това с яйчени продукти - по-крехко, по-златисто и с по-лека консистенция.
Накиснете пастата преди готвене, за да бъде готова само за 60 секунди
Може да звучи странно, но това наистина действа. Накиснете пастата в съд с вода и оставете на стайна температура за няколко часа или една нощ. След това може да я приготвите много бързо като я потопите във вряща вода или добавите горещ сос към нея.
Как да предотвартите слепването на спагетите?
Използвайте повече вода, за да предотвратите слепването на спагетите по време на варене (1 литър питейна течност за 100 грама "сухи" тестени изделия).
Месо в саламура
Отнема време, за да приготвите правилно пилешкото и свинското месо. Понякога то може да се изсуши прекалено лесно. За да избегнат това, европейските готвачи използват следния трик: те потапят месото в саламура. Изсипете 3 чаени чаши вода в голяма купа. Към тях добавете 1/4 чаена чаша сол и 1/4 чаена чаша захар. Залейте месото с приготвената саламура и го оставете да престои в хладилника за 1-2 часа преди да преминете към неговото готвене.
Използвайте кухненски ножици, за да нарежете месото
Повечето жени режат месото с помощта на кухненски нож. Оказва се, че има по-бърз и по-лесен начин да направите това. Просто използвайте кухненски ножици. С тяхна помощ може да нарежете пилешките бутчета или крилца и да премахнете излишната кожа и мазнина.
Лесен начин за приготвяне на крехко месо
Опитайте да потопите месото в смес от царевично нишесте и яйчен белтък, преди да преминете към неговото пържене. По този начин може да го направите по-крехко. Тази смес помага за задържане на влагата в месото, като заедно с това предпазва ястието от прегаряне.
Приготвяне на пържола без мазнина
Ален Дюкас, един от най-известните готвачи в цял свят, разкрива своята тайна за приготвяне на вкусна пържола. Повърхността на тигана се намазва с външния край на месото, съдържащо голямо количество мазнина. По този начин няма нужда да използвате олио, докато готвите. Толкова е просто.
Сочни бургери
Бургерите често се изсушават, когато се пекат на скара. За да ги поддържате влажни и сочни, поставете кубче лед в центъра на хранителния продукт и притиснете леко.
Друг добър трик е към сместа да добавите галета или панировка за месо, вместо хляб.
Замразете месото, за да го нарежете бързо за пържене или печене
По този начин може да получите тънки и равномерни парчета месо, които няма да ви отнемат много време за готвене.
Идеалната пържола
Всеки готвач има своя собствена тайна за приготвяне на перфектна пържола. Но всички се съгласяват с едно - тиганът трябва да е много горещ и да пуши.
Сочни котлети
Намажете месото с горчица и го оставете така за 2-3 часа. Час преди приготвяне добавете сол. Тази комбинация ще направи котлетите сочни и много вкусни.
Крехко месо
Содата може да омекоти и най-твърдото месо. Обтрийте и оставете за 15 минути. След като измиете месото, ще се изненадате от неговата крехкост.
Вкусни бекончета
Ако искате да приготвите перфектния бекон, трябва да го нарежете и да го поставите върху фолио. След това го изпечете в предварително загрята фурна от 200°C за 12 минути.
Как да приготвите сочно пиле?
Всеки готвач вероятно мечтае да бъде в състояние да приготви сочно пилешко месо. За да превърнете тази мечта в реалност, опитайте да накиснете хранителния продукт в топла солена вода преди пържене.
Преди да изпържите пилето, изсушете го със сешоар
Искате да придадете хрупкава коричка на пилето? Тогава използвайте обикновен сешоар. По този начин може да премахнете излишната влага и да насърчите процеса на топлинна обработка. Използвайте въпросния метод, за да печете риба и пуешко месо.
Използвайте практичен трик за приготвяне на сочни пилешки гърди
Много е лесно. Просто трябва да разрежете пилешките гърди на половина и да преминете към тяхното приготвяне. По този начин може да ги направите по-тънки и да улесните тяхното печене/пържене, без да ги прегаряте или изсушавате.
Тайната на перфектния ориз
Искате ли да направите вкусен и ронлив ориз? Тогава използвайте кухненска кърпа. Тя помага за равномерното разпределение на влага в съда и предотвратява слепването на ориза.
Изгорен ориз
Понякога оризът загаря на дъното и това разваля вкуса му.Не бързайте да изхвърляте всичко: сложете парче бял хляб върху ориза и го оставете за няколко минути.Той ще абсорбира изгорения вкус и ще спаси онази част от ориза, която не е изгоряла.
За да предотвратите залепването на ориза, първо го запечете в тиган с малко растително олио, след което добавете водата за варене. Искате да придадете лек аромат на чесън? Добавете една скилидка към ориза и го разбъркайте, когато е готов.
Сваряване на яйца с метода „5-5-5“
Сваряване на яйца в тенджера под налягане. Метод "5-5-5" и стъпките от процеса: приготвяне, понижаване на налягането и "почивка" в ледена вода. Всичко това трябва да се случи в рамките на 5 минути.
Спасете яйстието от пресоляване
Ако сте пресолили супата, не бързайте да се притеснявате. Поставете цял обелен картов и продължете да варите още няколко минути. Картофът ще абсорбират излишната сол и супата ще бъде спасена.
Тайната на перфектната торта
Знаете ли тайната на перфектната торта? За приготвянето на блата количеството брашно, яйца, масло и захар в грамове трябва да е еднакво.
Не забравяйте да добавяте малко сол към тестото, дори и да приготвяте сладкиш. Това ще запази формата му и ще бъде по-приятно на вкус.
Блатът на тортата ви се е залепил за тавата
За да го извадите, без да го нараните, поставете тавата от фурната върху мокра кърпа. Изчакайте малко и извадете лесно. Този трик ще спаси вашата торта.
Как да отрежете идеалното парче торта?
За да отрежете перфектното парче торта, поставете ножа под течаща гореща вода. Това се прави, с цел да се предотврати полепването на сладкарското изделие по острието.
Чаша или буркан с вода също би ви свършило работа. Преди отрязването на всяко следващо парче е добре да потапяте ножа в съда с вода.
За да не изсъхне нарязаната торта
Отрязаната торта няма да изсъхне, ако прикрепите парчета хляб към ръбовете й с помощта на клечки за зъби.
Как да определете размера на порцията с ръка?
1 нокът = 1 ч.л. (масло, майонеза, маргарин)
1 длан = 100 гр (риба, месо)
2 шепи = 30 гр (чипс, бисквити)
1 шепа = ½ чаена чаша (паста, ориз, боб)
1 пръст = 1-2 с.л. (сирене, фъстъчено масло)
1 юмрук = 1 ч.ч. (зърнени продукти, супа, плодове и зеленчуци)
Снимки: freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СОДА БИКАРБОНАТ 300 гр.
ОЛ НУТРИШЪН КОКОСОВО МАСЛО 500 мл
ЛАЙКА ПОДВИЖЕН УРЕД ЗА НИСКОТЕМПЕРАТУРНО ГОТВЕНЕ ТЕРМОЦИРКУЛАТОР SOUS-VIDE SVC107
Безплатна доставка за България!ОМРЪЗНА МИ ДА ГОТВЯ - КНИГА ЗА БЪРЗИ РАСТИТЕЛНИ РЕЦЕПТИ
БЕСТ ДЖОЙ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ КОКОС 100 мл
КУХНЕНСКИ ТАЙМЕР С МАГНИТ
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- 17 практични кулинарни техники, които ще ви помогнат в кухнята
- Как да махнем неприятния дъх от масло, сирене или извара?
- Разширете тесните си обувки по 6 доказани метода
- Как да отстраним миризмата на загоряло?
- Как да си приготвите оризово брашно?
- С оцет и захар може да заменим виното в ястията
- Как да освободим заседналите чаши, без да ги счупим?
- Накиснете месото в солена вода, за да го изчистите от кръвта
- Как да измерим кръвното налягане с пръстен, въженце и шивашки метър?
- Точка на димене при готвене с различни видове мазнини (Инфографика)
Коментари към Основни техники за готвене, представени от известни кулинарни блогъри